Clicky

 
Transport Online - Douane neemt illegale 'COVID 19-geneesmiddelen' in beslag

Douane neemt illegale 'COVID 19-geneesmiddelen' in beslag

Douane neemt illegale 'COVID 19-geneesmiddelen' in beslag
22-10-2021 10:38 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Bij controles van Post- en Koerierszendingen zijn 665 zendingen met illegale geneesmiddelen in beslag genomen door de douane. Deze medicijnen werden op internet aangeprezen om COVID-19 te behandelen. De controles waren onderdeel van een internationale actie in de afgelopen drie maanden. De pakketten bevatten in totaal meer dan 55.000 gebruikerseenheden, zoals tabletten, capsules, zalf en flesjes.

De douane heeft tijdens deze actie voornamelijk Ivermectine aangetroffen. Daarnaast werden ook antibiotica en malariamiddelen onderschept. Ivermectine is een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en verschillende worminfecties.

Risico’s

De controle op illegale geneesmiddelen is een vast onderdeel van intensieve controles van de Douane. De Douane werkt hierbij nauw samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de inspectie zijn er risico’s aan het bestellen van receptgeneesmiddelen bij malafide verkopers op internet. Hoofdinspecteur IGJ Roderick Runne: ‘Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook heeft een arts dan geen zicht op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen.’

Illegale geneesmiddelen

De inbeslagname van deze illegale geneesmiddelen was onderdeel van een internationale actie, georganiseerd vanuit de Wereld Douane Organisatie (WDO). Doel is het tegenhouden van illegale geneesmiddelen die verband houden met de COVID-19 pandemie en mogelijk een bedreiging vormen voor de veiligheid en gezondheid van de consument.

Vergunning

De geneesmiddelen die de douane heeft onderschept waren voornamelijk afkomstig uit India, Hong Kong en Singapore. Zij waren allemaal bestemd voor particulieren. Invoeren van geneesmiddelen is alleen toegestaan met een vergunning. Er zijn geen illegale COVID-19 vaccins aangetroffen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden