Clicky

 
Transport Online - Liander breidt stroomnet uit in Friesland en Noordoostpolder

Liander breidt stroomnet uit in Friesland en Noordoostpolder

Liander breidt stroomnet uit in Friesland en Noordoostpolder
21-10-2021 13:23 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Netbeheerder Liander gaat het elektriciteitsnet in Friesland en in de Noordoostpolder fors uitbreiden. Op sommige plekken is daar de maximale capaciteit bereikt. Liander investeert daarom de komende jaren zo'n 250 miljoen euro in het aanleggen van kabels die elektriciteit vervoeren en het vervangen of plaatsen van ongeveer 300 transformatorhuisjes. De werkzaamheden moeten in 2025 klaar zijn.

Het gaat om het uitbreiden van de verbindingen tussen het hoogspanningsnet van TenneT en de laagspanningsnetten die Liander beheert. Daarvoor moet ruim 2100 kilometer middenspanningskabel aangelegd worden. Die transporteert de elektriciteit naar de transformatorhuisjes in woonwijken. De transformatorhuisjes zetten de elektriciteit om in een voltage dat huishoudens kunnen gebruiken. Op het middenspanningsnet zitten vooral grote verbruikers aangesloten, zoals bedrijven, de industrie, scholen en supermarkten, maar ook wind- en zonneparken.

Volgend jaar worden naar verwachting de eerste projecten gegund. Liander gaat de komende tien jaar in Friesland en in de gemeente Noordoostpolder (Flevoland) ook elf nieuwe elektriciteitsstations bouwen en acht bestaande stations uitbreiden.

Maximale capaciteit

Onlangs meldde de netbeheerder dat op meerdere plekken van zijn elektriciteitsnet de maximale capaciteit is bereikt, waardoor nieuwe knelpunten in onder meer Leeuwarden en Heerenveen zijn ontstaan. Hierdoor kunnen zowel particulieren als bedrijven geen nieuwe aansluiting krijgen voor het terugleveren van stroom of het ontvangen van meer vermogen. Liander zegt dat bedrijven en grote producenten van duurzame energie die op de wachtlijst staan, door de uitbreidingen weer aangesloten kunnen worden.

Op steeds meer plekken raakt het elektriciteitsnet vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Liander stelde eerder dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat ze niet bij te houden zijn. Naast Liander hebben ook andere netbeheerders daar last van. Versterking van het net kost behalve geld ook veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Liander liet eerder al weten dit jaar bijna 900 miljoen euro te investeren in uitbreiding van het net.

Foto's

  • J.Roeland
    J.MONSMA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions