Clicky

 
Transport Online - Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting

Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting

Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting
20-10-2021 13:42 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De 22-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte heeft mogelijk ook fraude via WhatsApp gepleegd. Dat zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de rechtbank in Den Haag. Yavuz O. wordt binnenkort over deze mogelijke oplichting nader gehoord, zei de officier.

O. staat terecht voor bedreiging, opruiing en het inwinnen van inlichtingen voor een terroristisch misdrijf. Hij dreigde in onder meer een openbaar Telegram-kanaal Rutte neer te schieten en zocht medestanders en 'strijders' om gezamenlijk met dodelijk geweld het parlement te bestormen. Ook had hij het over het "shooten" van de ministers en over het "afknallen" van de demissionaire minister-president als deze op de fiets zat. Dat gebeurde tussen december vorig jaar en juli dit jaar. Hij was ook op zoek naar wapens.

Het Openbaar Ministerie heeft recent dit account met de naam De Bataafse Republiek en ook een tweede account gesloten vanwege het bedreigen van bestuurders. De kanalen hebben in totaal meer dan 13.000 leden.

O. zit sinds zijn arrestatie vast en blijft ook de komende tijd in de cel, besliste de rechtbank. Volgens de rechters zijn de verdenkingen nog zwaar genoeg om hem de komende tijd vast te houden.

Via een videoverbinding vertelde O. de rechters dat het nooit zijn bedoeling was om de bedreigingen te typen. De Amsterdammer was eigenlijk alleen op zoek naar vriendschap, vertelde hij. "Ik heb het nogal moeilijk met mezelf de laatste tijd, ik zit met mezelf in de knoop. Ik had het niet zo moeten aanpakken. Ik had hulp moeten zoeken." Zijn advocaat voegde toe dat hij veel spijt heeft.

De officier vertelde dat O. suïcidale gedachten heeft. Hij wordt de komende tijd onderzocht door deskundigen.

De volgende zitting is begin volgend jaar, het gaat dan wederom om een voorbereidende zitting. Het is de bedoeling dat de zaak maart volgend jaar inhoudelijk behandeld wordt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,111
Diesel1,731

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions