Clicky

 
Transport Online - Nieuwe grenscontrolepost voor dierlijke producten in North Sea Port

Nieuwe grenscontrolepost voor dierlijke producten in North Sea Port

Nieuwe grenscontrolepost voor dierlijke producten in North Sea Port
20-10-2021 12:08 | Haven Nieuws | auteur Redactie

GENT - Voortaan kunnen de Douane en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen ook in Gent verpakte dierlijke producten van buiten de Europese Unie controleren. North Sea Port bouwde voor deze producten, vervoerd in containers, een grenscontrolepost.

Verpakte dierlijke producten van buiten de EU zoals gekoelde en bevroren vis, vlees en bepaalde diervoeding kunnen voortaan rechtstreeks per zeeschip in Gent aankomen en daar gecontroleerd worden. Daarnaast kunnen dierlijke producten die per zeeschip in Antwerpen toekomen, ook meteen overgeladen worden op een ander (binnenvaart)schip en vervolgens via de Schelde en het Kanaal Gent-Terneuzen naar Gent vervoerd worden om daar in de grenscontrolepost gecontroleerd te worden.

Tot nu toe moest de veterinaire invoercontrole op dergelijke producten in havens zoals Antwerpen, Rotterdam, Zeebrugge of in Calais gebeuren. Vervolgens werden dan de goederen over de weg naar Gent getransporteerd. Dat hoeft dus niet langer. Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) en de Europese Commissie gaven hiervoor hun goedkeuring.

De grenscontrolepost werd op woensdag 20 oktober officieel geopend door Vincent Van Peteghem, federaal vice-eersteminister en Minister van Financiën, en David Clarinval, federaal Minister van Landbouw.

Controle dierlijke producten en douaneformaliteiten onder één dak

North Sea Port bouwde deze grenscontrolepost om er het FAVV en de douane op één en dezelfde locatie onder te brengen. Daar kunnen ze containers controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen afhandelen. Deze efficiëntere dienstverlening zorgt voor een vlottere doorstroming van de goederen die de haven binnenkomen. Dit is dus een winsituatie in tijd en efficiëntie voor de supply chain en de logistieke spelers.

Met deze grenscontrolepost wordt bovendien ingespeeld op de gevolgen van de Brexit.

Uitgebreid netwerk van achterlandverbindingen

Door het gebruik van transport over het water, neemt het aantal vrachtwagens af. Dit sluit aan bij de keuze van North Sea Port om in te zetten op meer duurzaam vervoer over het water. En als multimodale diepzeehaven maakt North Sea Port het vervoer van deze producten via het uitgebreide netwerk van achterlandverbindingen mogelijk, in het bijzonder voor containeroverslag.

Uitbreiding gamma te controleren producten

Met deze grenscontrolepost weet North Sea Port het gamma producten dat in Gent kan gecontroleerd worden, sterk uit te breiden. Tot nu toe beschikte North Sea Port in Gent immers enkel over een grenscontroleposten voor de veterinaire invoercontrole op dierlijke vetten en oliën in bulk, en voor verpakte dierenvoeding. In het Nederlandse Vlissingen is keuring mogelijk voor verpakte goederen voor humane consumptie en bevroren, verpakte goederen voor niet-humane consumptie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions