Clicky


Bio-energiecentrale Harderwijk failliet

Bio-energiecentrale Harderwijk failliet
19-10-2021 11:21 | Financieel | auteur ANP

APELDOORN - De bio-energiecentrale Harderwijk van waterschap Vallei en Veluwe is dinsdagmorgen failliet verklaard. Een curator gaat de afwikkeling van het paradepaardje van het schap regelen. Het waterschap is teleurgesteld en noemt het "heel wrang" dat tegenslagen tot het faillissement hebben geleid.

De bio-energiecentrale stamt uit 2016. In de centrale werd koeien- en kalvermest vergist, samen met restproducten uit de voedselindustrie en de landbouw. Daardoor ontstaat een biogas, dat opgewerkt wordt tot groen gas. Het was de bedoeling dat de bio-energiecentrale jaarlijks 12,5 miljoen kubieke meter biogas aan het aardgasnetwerk zou leveren, maar dat is nooit gelukt.

Volgens het schap heeft de centrale vanaf het begin te kampen gehad met tegenvallers. Zo ontstond vrijwel direct na de opening een groot lek waaruit mest wegstroomde. Ondertussen daalden de inkomsten voor het verwerken van mest, terwijl de gasprijs niet steeg. De kosten zijn volgens het schap zo gestegen dat er geen andere keus was dan een faillissement. "Ons doel was een bijdrage te leveren aan de landelijke energietransitiedoelen. Ook het energieneutraal maken van het schap zou een extra impuls krijgen. Maar dit besluit was onvermijdelijk", aldus het schap.