Clicky

 
Transport Online - Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Powell overleden

Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Powell overleden

Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Powell overleden
18-10-2021 14:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, diplomaat en voormalige generaal Colin Powell is op 84-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie overleed hij aan de gevolgen van complicaties van Covid-19, al was hij wel volledig ingeënt tegen het coronavirus. Hij was de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken van de VS en van 1989 tot 1993 de hoogste militair in het land.

Colin Luther Powell werd in New York uit Jamaicaanse ouders geboren. Na 35 jaar als beroepsmilitair te hebben gewerkt, trad hij op de voorgrond als populair politicus en bewindsman. Hij werd in een zeer roerige tijd in 2001 minister van Buitenlandse Zaken. Powell hield het bijna vier jaar vol. Hij vroeg toenmalig president George W. Bush voor het einde van zijn ambtstermijn als minister om ontslag.

Powell gold als een stem van gematigdheid en lag geregeld in de clinch met ministers als Donald Rumsfeld op Defensie die de harde lijn voorstonden. Het aanzien van Powell geraakte op een dieptepunt begin 2003 toen hij in de Veiligheidsraad van de VN een presentatie gaf over vermeende Iraakse massavernietigingswapens. Het verhaal bleek niet te kloppen en leidde met een Amerikaanse inval in Irak tot een van de bloedigste oorlogen in de regio waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn.

Voor Powell was het een bijzonder pijnlijke afgang. Hij was het juist die lange tijd als een roepende in de Republikeinse politieke woestijn zich tegen militair optreden tegen Irak verzette, maar uiteindelijk toch het hoofd boog. Als briljant legerofficier en voormalig deelnemer aan de Vietnam-oorlog was hij überhaupt altijd terughoudend geweest bij militaire interventies. Die zouden volgens hem alleen zin hebben als er een duidelijk Amerikaans belang mee gemoeid was en de troepen zich snel zouden kunnen terugtrekken.

Ook bij de oorlog om de Iraki's uit Koeweit te verdrijven in 1991, operatie Desert Storm, behoorde generaal Powell niet tot de haviken. Op zijn bureau in Washington prijkte de tekst van de Griekse historicus Thucydides: "van alle manifestaties van macht is terughoudendheid de meest indrukwekkende". De operatie Desert Storm bezorgde hem echter wel wereldfaam en een status waar 'politiek Washington' niet meer omheen kon.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions