Clicky

 
Transport Online - Franse scholen herdenken onthoofde leraar Samuel Paty

Franse scholen herdenken onthoofde leraar Samuel Paty

Franse scholen herdenken onthoofde leraar Samuel Paty
15-10-2021 14:11 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De onthoofde leraar Samuel Paty is massaal herdacht op scholen in heel Frankrijk. Het is zaterdag een jaar geleden dat hij om het leven werd gebracht vanwege het tonen van spotprenten van de islamitische profeet Mohammed tijdens een les maatschappijleer.

Op veel scholen hielden leerlingen en leraren een minuut stilte. Er zijn ook debatten gehouden en documentaires getoond over onder meer de rol en invloed van religie in de maatschappij. Onderwijsinstellingen bepaalden zelf het programma. Zaterdag worden eveneens herdenkingen gehouden voor de 47-jarige leraar.

Paty werd op 16 oktober 2020 aangevallen toen hij na werktijd naar huis liep in de plaats Conflans-Sainte-Honorine, niet ver van Parijs. Hij werd op straat neergestoken en onthoofd. De door de politie doodgeschoten dader was een 18-jarige, geradicaliseerde vluchteling uit Tsjetsjenië. De man was uit op wraak vanwege de cartoons die Paty had getoond.

De dood van Paty veroorzaakte een schokgolf in Frankrijk en ook daarbuiten. De leraar wordt gezien als een symbool voor de vrijheid van meningsuiting. De Franse president Emmanuel Macron kondigde vanwege de moord een hardere aanpak van moslimextremisme aan. Paty werd door hem omschreven als een held van de Franse republiek.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions