Clicky

 
Transport Online - Port of Antwerp zet groei verder en consolideert sterke positie in reefermarkt

Port of Antwerp zet groei verder en consolideert sterke positie in reefermarkt

Port of Antwerp zet groei verder en consolideert sterke positie in reefermarkt
15-10-2021 10:39 | Haven Nieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

ANTWERPEN - Na negen maanden noteert Port of Antwerp een totale goederenoverslag van 179,1 miljoen ton, een stijging van 4,8 procent ten opzichte van vorig jaar en status quo tegenover 2019. Ondanks de nog steeds voelbare operationele uitdagingen, tekenen alle goederenstromen groei op. Ook de groei in het reefersegment zet zich verder.

Groei in alle segmenten

De  containeroverslag blijft onafgebroken groeien, en stijgt na negen maanden tegenover 2020 met 2,3 procent in ton (105,4 m ton), en met 2,8 procent in TEU (9.100.620 TEU). Conventioneel stukgoed groeit met 62,7 procent, wat vooral het gevolg is van de sterke groei van de staaloverslag (+65,9 procent). September was voor het conventioneel stukgoed segment de beste maand van het jaar en zelfs de beste maand sinds juni 2011. RoRo stijgt met 18,2 procent tegenover dezelfde periode in 2020. Naast de toegenomen overslag van bedrijfsvoertuigen, zijn ook hout en bouwmaterialen opmerkelijke stijgers.

De overslag van droge bulk groeit met 9,3 procent. Hierin spelen vooral de groei van meststoffen (+25 procent) en van schroot (+13,5 procent) een rol. Ondanks een forse afname in de overslag van ruwe olie (-68,5 procent) groeit de overslag van vloeibare bulk met 2,2 procent dankzij sterke prestaties van het segment chemicaliën dat groeide met 9,8 procent en van oliederivaten die het 4 procent beter deden dan vorig jaar, vooral door een toename van niet-brandstof gerelateerde derivaten en energiegassen.

Zeeschepen

Er liepen in de periode januari-september 10.608 zeeschepen Antwerpen aan, wat neerkomt op een stijging van 3,6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2020.

Aanhoudende groeicijfers voor reefers

Het aantal reefercontainers groeit met 3,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De koelcontainers bevatten verse producten zoals fruit, groenten, vlees en vis, farmaceutische producten en chemicaliën. Vorig jaar al overtrof de haven met een totaal volume van 1 miljoen TEU reefercontainers de wereldwijde groei in de reefermarkt. Deze trend zet zich duidelijk verder en daarmee consolideert de haven van Antwerpen haar rol als belangrijke speler in het reefersegment.

Het grotere volume reefercontainers in Antwerpen komt enerzijds door een verhoogde vraag. De Europese consument hecht steeds meer belang aan gezondheid en gezonde voeding en de pandemie heeft deze trend alleen maar doen toenemen en versnellen. Anderzijds is de groei te danken aan de sterke maritieme positie op de vaargebieden Latijns-Amerika, Afrika en de Verenigde Staten, en met landen als China en Singapore. Daarnaast biedt de haven gespecialiseerde terminals, coldstores en logistieke dienstverleners met een speciale focus op reefervracht.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Onze ambitie is de ‘perishables’ haven bij uitstek te zijn in Europa. Vorig jaar konden we, ondanks de moeilijke omstandigheden, dankzij onze troeven qua ligging en dienstverlening al mooie groei noteren in het reefersegment. Dit jaar bevestigen én versterken we onze marktpositie. De groeicijfers, voor alle segmenten, zijn het bewijs dat we dankzij onze weerbaarheid uitdagingen in opportuniteiten kunnen omzetten.”

Annick De Ridder, havenschepen: “Ondanks blijvende operationele uitdagingen zoals een ontregelde containerlijnvaart, drukte op de terminals vanwege de pandemie en vertragingen, blijven we groei optekenen in alle segmenten. Bovendien was september een uitzonderlijke goede maand voor het stukgoed, een opsteker voor het harde werk van alle werknemers. Deze cijfers bevestigen opnieuw de veerkracht van onze haven én de flexibiliteit van iedereen die ervoor zorgt dat onze haven blijft draaien.“

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden