Clicky

 
Transport Online - Groot-Brittannië versoepelt mogelijk cabotageregels vanwege chauffeurstekort

Groot-Brittannië versoepelt mogelijk cabotageregels vanwege chauffeurstekort

Groot-Brittannië versoepelt mogelijk cabotageregels vanwege chauffeurstekort
15-10-2021 09:58 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

LONDEN - De regels voor het aantal leveringen dat buitenlandse vrachtwagenchauffeurs in Groot-Brittannië mogen doen, worden mogelijk versoepeld om problemen in de toeleveringsketen in de aanloop naar Kerstmis aan te pakken. Dat meldt de BBC vrijdag.

De Britse Regering wil dat de cabotageregels worden versoepeld zodat er onbeperkt ritten gedaan kunnen worden door vrachtwagenchauffeurs uit de EU.

Men hoopt dat de veranderingen in december zullen plaatsvinden, maar Britse chauffeurs vrezen dat ze werk gaan verliezen aan goedkopere EU-rivalen.

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Groot-Brittannië - als gevolg van een combinatie van Covid, Brexit en andere factoren - heeft gevolgen gehad voor benzinestations, supermarkten en zorgde ervoor dat containers in Felixstowe Port niet konden worden overgeslagen.

Winkeliers hebben ook gewaarschuwd dat er met Kerstmis een tekort aan artikelen zoals speelgoed kan zijn, waarbij shoppers worden aangespoord om vroeg cadeaus in te kopen.

Recent riepen een aantal Nederlandse transportbedrijven de Britse regering al op tot versoepeling van de cabotageregels in Groot-Brittannië. Het lijkt erop dat de Britse regering hier nu gehoor aan gaat geven.

Vorige maand kondigde de Britse regering aan dat het tot 5.000 tijdelijke visa zou verlenen aan vrachtwagenchauffeurs uit het buitenland - maar tot nu toe is er slechts een fractie afgegeven. 

De versoepelingen moeten nog worden goedgekeurd, maar als ze worden aangenomen, zullen ze "tegen het einde van dit jaar voor maximaal zes maanden" van kracht worden, aldus de regering.

Het zou elke maand duizenden extra vrachtwagenleveringen betekenen, zei de regering, zodat meer goederen, vooral voedsel en artikelen die via havens binnenkomen, op schema kunnen worden afgeleverd.

Transportsecretaris Grant Shapps vertelde BBC Breakfast: "Het is een goed idee om zo wat extra capaciteit te creëren. Dit is een snelle manier. Er zijn geen visa nodig, het is gewoon een gezond verstandsmaatregel."

Maar de Britse transportsector toont zich bezorgd. De Road Haulage Association is bang dat veel Britse transportbedrijven gefrustreerd zullen zijn over de mogelijkheid dat ze werk kwijtraken aan transportbedrijven uit de EU. "In plaats van het promoten van het chauffeursvak stimuleren ze nu ongecontroleerde immigratie. Want deze versoepeling geldt voor tenminste zes maanden", aldus de RHA.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden