Clicky


Woningzoekenden de dupe van phishingcrimineel

Woningzoekenden de dupe van phishingcrimineel
13-10-2021 14:12 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Op 12 oktober 2021 heeft de politie een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking van phishing. De verdachte deed zich onder andere voor als WoningNet en heeft zo in de afgelopen maanden vermoedelijk tientallen slachtoffers in heel Nederland opgelicht voor tot dusver bekend minimaal 20.000 euro. De aanhouding kwam mede door een nauwe samenwerking met verschillende banken tot stand.

Dagelijks horen en zien we veel voorbij komen over de huidige woningnood. Wie bijvoorbeeld een sociale huurwoning wil, kan zich maar beter ruim van tevoren inschrijven. De wens voor een woning is hoog dus dat bericht waarin je dringend verzocht wordt jouw WoningNet account te verlengen, beantwoord je toch gewoon direct?

Slachtoffers in de val gelokt

Helaas bleek voor diverse slachtoffers dat dit bericht niet afkomstig was van woningcorporatie WoningNet. Met behulp van valse sms’jes en e-mails werden slachtoffers onder druk gezet en op hun gevoel ingespeeld. Zo lokte de verdachte deze slachtoffers naar een valse site en kon hij via een phishinglink veel geld stelen. Uit onderzoek van de ING kwamen 42 fraudegevallen naar voren met een totale bruto schade van € 19.262,34 euro en € 13.237,36 euro aan pogingen welke tijdig zijn geblokkeerd.

Woning in Amsterdam

Deze fraudegevallen waren allen herleidbaar naar een woning in Amsterdam. Uit navraag bij andere banken bleken nog ruim 100 andere fraudegevallen te linken aan deze woning. Door onderzoek van onder andere het cybercrimeteam Midden-Nederland bleek dat er daar zeker tientallen phishingwebsites werden onderhouden.

Aanhouding tijdens inval

De politie arresteerde op dinsdag 12 oktober 2021 in deze woning de 17 jarige verdachte uit Amsterdam. De verdachte was tijdens de inval actief waardoor hij op heterdaad is betrapt. Naast de aanhouding heeft de politie de woning doorzocht en daarbij ongeveer 6000 euro aan cashgeld meerdere laptops, telefoons en tablets en een aantal luxe goederen in beslag genomen. De verdachte zit momenteel in hechtenis voor verder verhoor. Aanvullende aanhoudingen worden in dit onderzoek niet uitgesloten.