Clicky

 
Transport Online - Kremlin: gasleveringen Gazprom aan Europa op maximaal niveau

Kremlin: gasleveringen Gazprom aan Europa op maximaal niveau

Kremlin: gasleveringen Gazprom aan Europa op maximaal niveau
13-10-2021 13:57 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Europese gasleveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom zijn op een maximaal niveau onder de huidige contracten. Dat heeft woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin gezegd. Als Europa meer gas wil afnemen van Gazprom moeten daarvoor nieuwe contracten worden getekend, aldus Peskov.

De gasprijzen in Europa zijn naar records gestegen door de grote vraag vanwege het sterke economische herstel na de coronacrisis. Maar ook een beperkt aanbod van gas jaagt de prijzen omhoog. Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend de gasleveringen aan Europa bewust te beperken om zo snel goedkeuring te krijgen voor het gebruik van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland via de Oostzee naar Duitsland loopt.

Volgens Peskov moeten er onderhandelingen plaatsvinden met Gazprom over een verhoging van de leveringen. "Niks kan geleverd worden buiten de contracten om. Het is een zaak van onderhandelen met Gazprom", aldus de zegsman van president Vladimir Poetin. Poetin heeft al gezegd bereid te zijn om meer gas aan Europa te leveren vanwege de grote vraag en hoge prijzen.

De Russische energieminister Nikolaj Shoelginov zei eveneens dat er nieuwe contracten getekend moeten worden voor een verhoging van de gasleveringen. "Als er verzoeken zijn, dan zal dat moeten lopen via nieuwe contractuele verplichtingen." Hij zei dat Rusland een betrouwbare energieleverancier is.

De prijs van een megawattuur gas lag woensdag op circa 90 euro. Vorige week steeg die prijs nog naar een piek van meer dan 160 euro.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden