Clicky

 
Transport Online - Zinkfabriek Nyrstar in Budel snijdt fors in productie om hoge stroomprijs

Zinkfabriek Nyrstar in Budel snijdt fors in productie om hoge stroomprijs

Zinkfabriek Nyrstar in Budel snijdt fors in productie om hoge stroomprijs
13-10-2021 12:25 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP/BLOOMBERG/BELGA

BUDEL - Metaalbedrijf Nyrstar halveert de productie in zijn drie Europese zinksmelterijen, waaronder die in het Noord-Brabantse Budel. De prijzen voor elektriciteit zijn in het kielzog van die van gas zo hard gestegen, dat het te duur is om op volle kracht te werken, meldt het bedrijf in een e-mail.

In de Budelse fabriek van Nyrstar werken ongeveer 430 mensen. De zinkproducent verwacht niet dat er banen verloren gaan door de ingreep. Behalve die in Budel is ook de productie in het Belgische Balen en het Franse Auby fors verminderd.

Naast de hogere gasprijzen, dragen ook de duurder geworden CO2-rechten voor vervuilende bedrijven bij aan de hogere kosten voor Nyrstar. De verhandelbare vergunningen om het broeikasgas te mogen uitstoten zijn de afgelopen maanden steeds verder gestegen in prijs, en dat wordt door stroomleveranciers doorberekend aan grootverbruikers als Nyrstar.

De hard gestegen energieprijzen spelen meer bedrijven in de metaalsector parten. Aluminiumproducent Aldel verlaagt wegens de hoge elektriciteitsprijzen de productie met 60 tot 70 procent, zei financieel directeur Eric Wildschut vorige week tegen actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Het veel grotere Tata Steel Nederland liet weten dat de gestegen energieprijzen geen impact hebben op de productie. Daarbij speelt mee dat het concern zich heeft ingedekt tegen sterk wisselende energieprijzen. Daardoor betaalt de staalfabrikant niet altijd de actuele marktprijzen voor elektriciteit of gas, legt een woordvoerder uit. "Maar dat neemt niet weg dat het een ongunstige ontwikkeling is. Onder de streep willen we natuurlijk zoveel mogelijk overhouden om te kunnen investeren, bijvoorbeeld in waterstof."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden