Clicky

 
Transport Online - Flink meer migranten komen Duitsland binnen via Belarus

Flink meer migranten komen Duitsland binnen via Belarus

Flink meer migranten komen Duitsland binnen via Belarus
13-10-2021 11:12 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - Meer dan 4300 illegale migranten zijn sinds augustus Duitsland binnengekomen via Belarus en Polen. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren dat er nog maar 26. De meeste migranten komen volgens de federale politie uit Irak, Syrië, Jemen en Iran.

In augustus ging het om 474 migranten en in september om 1914. Cijfers van deze maand tot dusver laten zien dat er opnieuw sprake is van een flinke stijging. In de eerste tien dagen van oktober werden 1934 illegale migranten geregistreerd die de route via Belarus hadden afgelegd.

Belarus maakte in mei bekend niet langer migranten tegen te houden die via het land willen doorreizen naar andere landen. De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko nam dat besluit in reactie op sancties van de Europese Unie. Polen, Letland en Litouwen scherpten vervolgens de beveiliging aan bij de grenzen met Belarus.

Polen maakte in augustus een begin aan de bouw van een 2,5 meter hoog hek met prikkeldraad aan de grens met Belarus. De Poolse regering wil dit hek vervangen door een permanente en stevigere barrière met beveiligingssystemen en bewegingssensoren. Het parlement moet zich nog uitspreken over het project ter waarde van omgerekend 366 miljoen euro.

Een aantal EU-landen meent dat Loekasjenko migranten aanmoedigt naar de Europese Unie te reizen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep Belarus in september op migranten te helpen in plaats van hen over de grens naar de Europese Unie te sturen. Ze sprak van "hybride aanvallen".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden