Clicky

 
Transport Online - Vindicat behoudt accreditatie na uit de hand gelopen feest

Vindicat behoudt accreditatie na uit de hand gelopen feest

Vindicat behoudt accreditatie na uit de hand gelopen feest
11-10-2021 19:15 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Studentenvereniging Vindicat behoudt de accreditatie na het uit de hand gelopen feest op 1 oktober, waarmee ze verbonden blijft aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat bevestigt een woordvoerster van de Hanzehogeschool, nadat de twee instellingen maandag een "goed gesprek" hebben gehad met Vindicat.

Aanleiding voor het gesprek was de chaos en bedreigende situatie voor buschauffeurs en andere reizigers die ontstond toen Vindicatleden stadsbussen overspoelden na het feest Buitenspelen bij het Zilvermeer in Groningen. Veel meer studenten dan gedacht wilden op de regenachtige avond met de bus terug naar het centrum. Ze namen flesjes bier en sigaretten mee naar binnen, droegen geen mondkapjes, checkten niet in en veiligheidshamers werden uit de houders gehaald.

Insteek van het gesprek was bepalen wat er moet gebeuren rond de verbeterpunten die in het accreditatierapport staan. Dat rapport werd in juli opgemaakt nadat Vindicat de accreditatie na een half jaar weer terugkreeg. De onderwijsinstellingen oordeelden toen dat Vindicat maatregelen had ingevoerd om buitensporig alcoholgebruik tegen te gaan, er expliciet aandacht is voor de hiërarchie binnen de vereniging en voor het tegengaan van seksuele intimidatie, en dat de communicatie was verbeterd.

Veilige studentenomgeving

Het bestuur van Vindicat heeft volgens de Hanze en de RUG na het incident bij het Zilvermeer de juiste stappen gezet en "gehandeld zoals ze moesten". "Maar je ziet dat het belangrijk is dat er voor een cultuuromslag nog het een en ander moet gebeuren. Daar willen wij ze bij helpen." Ook met andere verenigingen willen de instellingen kijken hoe er een veilige studentenomgeving kan worden gecreëerd, doelend op alcoholgebruik, drugsgebruik en intimidatie. "Van een controlerend naar een lerend systeem, zodat verenigingen ook naar elkaar leren kijken. 'Good practices' bij de een kan de ander bij een kwestie verder helpen. Daar willen wij als instellingen bij ondersteunen."

Met Vindicat is afgesproken dat de vereniging een plan van aanpak maakt en de eerder opgestelde verbeterpunten versneld doorvoert. "Zo zal een externe partij Vindicat helpen de cultuurverandering tot stand te brengen. Dat is een complex proces met een jaarlijks veranderend bestuur, nu hebben we afgesproken daar meer vaart achter te zetten."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden