Clicky

 Opstelten: 130 wordt gehandhaafd

Opstelten: 130 wordt gehandhaafd
31-08-2012 14:41 | Controles | auteur de redactie
(Novum) - Op snelwegen waar vanaf zaterdag 130 kilometer per uur wordt gereden, wordt wel degelijk gecontroleerd en gehandhaafd. Dat zei minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman reageerde op het bericht in De Telegraaf dat op bepaalde plekken nog niet kan worden gehandhaafd omdat de oude borden daar nog niet zijn vervangen. "Om te kunnen optreden tegen weggebruikers die zich niet aan de maximumsnelheid houden, moeten wij wel aan de voorwaarden voldoen die aan de handhaving zijn gesteld", had een woordvoerder van het OM daarover gezegd.

Opstelten noemde het artikel echter 'echt volstrekte onzin'. "Alles is in orde, er wordt gewoon normaal gehandhaafd." Ook minster van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zei dat van het verhaal 'niets klopt'. Volgens de bewindsvrouw is er onduidelijkheid ontstaan over de interpretatie van de regels.

Volgens Schultz is het helemaal geen voorwaarde dat de maximumsnelheid ook staat aangegeven op de hectometerpaaltjes. De enige voorwaarde is dat aan het begin van de weg aan twee kanten de snelheid wordt getoond als die afwijkt van de norm. Vanaf zaterdag is die norm 130 kilometer per uur. "Er hoeven dus niet overal borden met 130 te staan."

Schultz wuifde verder de kritiek weg dat de nieuwe maximumsnelheid leidt tot onduidelijkheid bij de automobilist. "Ik denk dat het zelf een kwestie is van een paar dagen wennen." Experimenten hebben ook uitgewezen dat het wel meevalt met de onduidelijkheid.

Naar aanleiding van het artikel riep GroenLinks op om de invoering van de nieuwe norm voorlopig op te schorten. Volgens de partij wordt de kans op ongelukken vergroot als er geen snelheidscontroles worden gehouden.

Vanaf zaterdag mag op bijna de helft van de Nederlandse snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden, in ieder geval een gedeelte van de dag. Uiteindelijk wordt de nieuwe maximumsnelheid ingevoerd op een meerderheid van de wegen. Daarom wordt de norm aangepast.
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats