Clicky


Coalitiecrisis in Oostenrijk: Groenen willen premier Kurz weg

Coalitiecrisis in Oostenrijk: Groenen willen premier Kurz weg
08-10-2021 20:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WENEN - De scheuren in de Oostenrijkse coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en de Groenen worden steeds groter. De Groenen willen niet meer samen door een deur met ÖVP-bondskanselier Sebastian Kurz, omdat hij van corruptie en omkoping wordt verdacht.

De regeringsleider zelf wil van geen wijken weten. Hij ziet geen reden om af te treden, verklaarde hij vrijdagavond. Kurz wil er alles aan doen om de politieke stabiliteit te verzekeren. Daartoe zal hij in nauw overleg blijven met bondspresident Alexander Van der Bellen, zo zei hij.

De Groenen vinden dat Kurz moet worden vervangen door iemand anders van de ÖVP. Zij achten hem niet meer in staat zijn ambt te vervullen. De fractieleider van de linkse milieupartij, Sigrid Maurer, maakte eerder vrijdag klip en klaar duidelijk dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisen van de ÖVP een persoon van "onberispelijk" gedrag. Ondertussen wordt er gepolst of er met andere partijen een alternatieve regering kan worden gevormd.

Eerder deze week begon de juniorpartner van de ÖVP al de handen af te trekken van Kurz. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat justitie de handel en wandel van Kurz onderzoekt rond beïnvloeding van media. Het kwam daarbij tot een reeks huiszoekingen, ook bij naaste leden van zijn team. Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP. In 2017 werd hij met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeert hij met De Groenen.