Clicky


OESO: wereldwijde deal over minimumbelasting voor multinationals

OESO: wereldwijde deal over minimumbelasting voor multinationals
08-10-2021 19:05 | Financieel | auteur ANP

PARIJS - 136 landen hebben een akkoord gesloten over een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de onderhandelingen leidde. De landen hebben onder meer afgesproken dat multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting gaan betalen, ongeacht het land waar ze zijn gevestigd.

De hervorming moet een einde maken aan belastingontwijking. Eerder dit jaar schaarden 130 landen zich al achter de belastingplannen, maar onder andere Ierland, Estland en Hongarije waren tegen. Deze landen zijn nu overstag gegaan. Alleen Kenia, Nigeria, Pakistan en Sri Lanka zijn niet akkoord, meldt de OESO.

Het is voor grote internationaal opererende bedrijven nu nog gemakkelijk om weinig belasting te betalen door hun hoofdkantoren in fiscaal gunstige landen te zetten. Maar daar moeten de nieuwe afspraken verandering in brengen. Over een deel van de winst van multinationals wordt geen belasting geheven in het thuisland, maar in de landen waar het bedrijf die winst daadwerkelijk behaalde. Daarnaast zal de winstbelasting voor multinationals niet lager zijn dan 15 procent.

Het minimumtarief voor winstbelastingen moet overheden jaarlijks 150 miljard dollar aan nieuwe belastinginkomsten opleveren. Daarnaast raamt de OESO dat van de winsten van de honderd grootste en meest winstgevende bedrijven zo'n 125 miljard dollar belast kan worden door andere landen dan voorheen.

"Het akkoord van vandaag maakt onze internationale belastingafspraken eerlijker en beter", zei Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO. De organisatie bezweert tegelijkertijd dat het niet de bedoeling is om concurrentie op fiscaal gebied tussen landen volledig op te heffen. Het gaat eerder om "beperkingen" op een race naar het laagste belastingtarief om grote bedrijven te lokken.