Clicky

 Kabinet zint op ingreep om torenhoge energierekening te voorkomen

Kabinet zint op ingreep om torenhoge energierekening te voorkomen
07-10-2021 15:12 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Om te voorkomen dat de energierekening van veel huishoudens vanaf 1 januari gigantisch omhoogschiet, wil het kabinet "doen wat nodig is", zegt demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hij denkt dat het kabinet "een ingreep zal moeten doen", zeker als de gasprijzen blijven stijgen. De komende weken moet meer duidelijk worden over waar het kabinet precies mee komt, zei hij tijdens het financiële debat over de Rijksbegroting voor 2022.

Volgende week wil het kabinet al in kaart brengen wat de stijgende gasprijzen betekenen voor huishoudens. Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Omdat de gasprijzen de laatste weken enorm oplopen, vrezen Kamerleden dat de kosten voor veel huishoudens ook exposief zullen stijgen vanaf 1 januari.

Volgens Hoekstra is het nog niet zo simpel "om een echt goed doordachte oplossing te vinden". Hij gaat hierover in gesprek met minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat). Hoekstra wil kijken "in hoeverre voorraden een oplossing zijn" en of het kabinet "een snellere stap op het gebied van isolatie" moet zetten. Duidelijk is wel dat het kabinet ergens in de komende weken een besluit wil nemen, in overleg met de Tweede Kamer.

De minister van Financiën sorteert alvast voor op "reparatiewerk". Dinsdag komen de meest betrokken bewindspersonen bij elkaar voor een extra ingelast overleg, bevestigen bronnen na een bericht van het AD. Volgende week donderdag debatteert de Kamer over de energierekening.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions