Clicky


Onderzoek naar Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wegens corruptie

Onderzoek naar Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wegens corruptie
06-10-2021 17:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/DPA

WENEN - [updte 19:45 uur] De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wordt verdacht van corruptie en omkoping. Aanklagers die zich speciaal met corruptie bezighouden, zijn een onderzoek begonnen naar de handel en wandel van de regeringsleider en negen andere personen uit zijn directe omgeving. De oppositie roept om het aftreden van de christendemocraat. Waarnemers houden rekening met een politieke crisis. Kurz zelf noemt de aantijgingen ongegrond.

Eerder woensdag deed de Oostenrijkse politie huiszoekingen op de werkplekken van naaste medewerkers van Kurz in het kantoor van de christendemocraat, en in het hoofdkwartier van Kurz' Volkspartij (ÖVP). Justitie bevestigde later het verband tussen de huiszoekingen en het onderzoek. De agenten richtten hun vizier op de woordvoerder van Kurz, zijn mediacoördinator en zijn voornaamste politieke strateeg. Ook het ministerie van Financiën en het kantoor van een mediagroep kregen bezoek.

Het ministerie van Financiën blijkt advertenties in een Oostenrijkse krant te hebben gekocht in ruil voor berichtgeving ten gunste van de ÖVP en "verfraaide opiniepeilingen". Kurz zou vanaf 2016 bij het misbruik van belastinggeld betrokken zijn geweest, toen nog als minister van Buitenlandse Zaken.

Chatberichten

Kurz vindt dat elke verdenking van corruptie rond zijn overname van de macht in 2017 ongegrond is. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de beschuldigingen vals zullen blijken te zijn. Tegen de Oostenrijkse omroep ORF beschuldigde hij onderzoekers ervan chatberichten uit hun context te halen of ze verkeerd voor te stellen. "En dan ontstaat er een strafrechtelijke beschuldiging omheen."

ÖVP-vicevoorzitter Gaby Schwarz had eerder al verontwaardigd gereageerd op het onderzoek, dat volgens haar onderdeel is van een politieke campagne om de ÖVP enorme schade te berokkenen.

De Groenen, de coalitiepartner van de ÖVP, tikten de christendemocraten meteen op de vingers voor hun kritiek op het onderzoek. Dergelijke "aanvallen op de rechterlijke macht" kunnen echt niet, meende vicekanselier en Groenen-kopstuk Werner Kogler.