Clicky

 
Transport Online - Taiwan: militaire spanningen met China zijn ergste in 40 jaar

Taiwan: militaire spanningen met China zijn ergste in 40 jaar

Taiwan: militaire spanningen met China zijn ergste in 40 jaar
06-10-2021 10:35 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

TAIPEI - De militaire spanningen tussen Taiwan en China zijn de ergste in zeker 40 jaar, meent de Taiwanese defensieminister Chiu Kuo-cheng. Hij deed zijn uitspraak nadat in korte tijd circa 150 Chinese gevechtsvliegtuigen in de luchtverdedigingszone van Taiwan waren waargenomen.

De eerste gevechtsvliegtuigen werden vrijdag gespot, op de dag waarop de oprichting van de Volksrepubliek China werd gevierd. In de luchtverdedigingszone werd vorig jaar een recordaantal van 380 Chinese gevechtsvliegtuigen waargenomen. Dat zijn er dit jaar al meer dan zeshonderd.

Chui waarschuwt dat zelfs een "beetje onvoorzichtigheid of verkeerde berekeningen" kunnen leiden tot een "crisis" in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan. De minister zei daarnaast dat China al de mogelijkheid heeft om Taiwan binnen te vallen en tegen 2025 een grootschalige actie kan beginnen.

Grimmig

De betrekkingen werden vorige week door de Chinese president Xi Jinping als "grimmig" omschreven, in een brief aan de nieuwe oppositieleider van Taiwan. Zijn regime heeft de militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan opgevoerd sinds president Tsai Ing-wen vijf jaar geleden werd verkozen. Zij verzet zich fel tegen de Chinese claim op het eiland, dat zichzelf als een onafhankelijk land ziet.

Tsai zei dinsdag in een artikel dat Taiwan "alles zou doen wat nodig is" om het eiland te beschermen tegen bedreigingen maar te hopen dat Taiwanezen vreedzaam kunnen leven naast China. Eerder riep haar regering China vanwege de vele gevechtsvliegtuigen op te stoppen met de "onverantwoordelijke provocerende acties".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden