Clicky

 
Transport Online - Vakbonden ontstemd over draai DNB in SER-advies

Vakbonden ontstemd over draai DNB in SER-advies

Vakbonden ontstemd over draai DNB in SER-advies
04-10-2021 14:56 | Personeel | auteur ANP

DEN HAAG - Vakbonden FNV en CNV zijn ontstemd over de draai van De Nederlandsche Bank (DNB) in het advies over de arbeidsmarkt van de Sociaal-Economische Raad (SER). Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, zegt "behoorlijk ontstemd" te zijn. "Hoe halen ze het in hun hoofd?" CNV zegt dat DNB met zijn reactie "tien stappen terug in de tijd" zet.

DNB pleit in een rapport voor het versoberen van de vaste contracten en wil onder meer dat loondoorbetaling bij ziekte korter wordt, de zelfstandigenaftrek geleidelijk wordt afgebouwd en dat algemene fiscale subsidies voor ondernemers worden aangepast omdat zzp'ers er nu ook van meeprofiteren. Dat alles maakt het verschil tussen vast en flex te groot, vindt de toezichthouder.

FNV-voorman Elzinga vraagt zich af waarom SER-kroonlid dit doet als ze zelf aan tafel zitten en weten hoeveel jaren er al gewerkt wordt aan het thema arbeidsmarkt. "Juist de afspraken over de arbeidsmarkt zijn zo precair, daarom hebben we ook in het advies gezet om hier niet uit te gaan shoppen. Zo gauw je daar één steentje uittrekt, dondert het bouwwerk in elkaar. En wat doet DNB? Ze willen er zelf een steen uittrekken", reageert Elzinga.

Volgens Elzinga komt DNB aan de kern van het arbeidsmarktadvies: niet tornen aan het ontslag en het versterken van de zekerheid van mensen. "Die is de afgelopen anderhalf jaar onder druk komen te staan, dat heeft DNB zelf ook geanalyseerd. En zij stellen de boel weer ter discussie." Elzinga zegt dat de politiek er goed aan doet deze oproep van DNB naast zich neer te leggen.

Vakbond CNV laat weten dat werknemers nu juist behoefte hebben aan zekerheid en dat werkgevers ook erkennen dat de arbeidsmarkt te flexibel is. Daarnaast wijst de bond erop dat DNB als kroonlid van de SER dit ook al erkende in een eerder advies. CNV vindt het vreemd dat de toezichthouder hierop terugkomt.

"Nog steeds hebben bijna 2 miljoen werkenden een onzeker contract. Veel hiervan kennen geen enkele zekerheid en leven vaak onder de armoedegrens", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Volgens Fortuin zorgen zekerheid en vaste contracten op termijn voor meer innovatie en hogere rendementen bij bedrijven. "Terug naar de onzekerheid en flexibiliteit is achterhaald in een tijd van ongekende krapte."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden