Clicky


Koning Willem-Alexander opent eerste Nederlandse bio-LNG-installatie

Koning Willem-Alexander opent eerste Nederlandse bio-LNG-installatie
04-10-2021 09:41 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander opent donderdagmorgen 14 oktober de eerste Nederlandse bio-LNG-installatie in Amsterdam.

De bio-LNG-installatie, die een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van het wegtransport, is gebouwd op het terrein van Renewi in Amsterdam Westpoort. De drie initiatiefnemers Renewi, Nordsol en Shell hebben elk een eigen rol in de productie van de biobrandstof. Renewi haalt in heel Nederland organisch afval op, zoals producten van supermarkten die over de datum zijn. Vervolgens verwerkt de recycler het afval en zet het in de eigen vergisters om in biogas. De nieuwe bio-LNG-installatie van Nordsol werkt het biogas op tot bio-LNG. Shell levert deze bio-LNG aan haar klanten op haar LNG-tankstations in Nederland. Daarnaast wordt tijdens de productie van bio-LNG CO2 uit het biogas verwijderd en vloeibaar gemaakt voor hergebruik in kassen. De nieuwe installatie produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-LNG per jaar waarmee het de uitstoot van ruim tien kiloton fossiele CO2 voorkomt, genoeg voor dertien miljoen wegkilometers.

Bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, niet van fossiele bronnen. Daardoor biedt bio-LNG de mogelijkheid om op korte termijn de CO2-uitstoot te verminderen. Vergeleken met diesel heeft de brandstof ook een lagere uitstoot van stikstof en zorgt de schonere verbranding ervoor dat er nauwelijks fijnstof wordt uitgestoten. Daarbij kan bio-LNG ook worden gebruikt in bestaande LNG-motoren en kan voor opslag en distributie gebruik worden gemaakt van een bestaande LNG-infrastructuur.

Tijdens het programma rondom de officiële ingebruikname van de installatie woont Koning Willem-Alexander enkele presentaties en toespraken bij en krijgt hij een rondleiding bij de installatie. Ook spreekt hij met vertegenwoordigers van Renewi, Nordsol en Shell.