Clicky

 
Transport Online - Facebook: wij droegen niet bij aan bestorming Capitool

Facebook: wij droegen niet bij aan bestorming Capitool

Facebook: wij droegen niet bij aan bestorming Capitool
03-10-2021 23:37 | Buitenland | auteur ANP

MENLO PARK - Facebook-bestuurder Nick Clegg noemt beweringen dat het sociale medium bijdroeg aan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari "belachelijk". Hij zei dat zondag bij CNN vooruitlopend op het optreden van een klokkenluider, die zich later in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes bekendmaakte als Frances Haugen.

Facebook zei voorafgaand aan de uitzending te verwachten dat de voormalige medewerker zou gaan beweren dat Facebook na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november te snel maatregelen heeft versoepeld om beïnvloeding van stemmers te voorkomen. Maar Clegg voerde aan dat Facebook vorig jaar miljarden nepaccounts verwijderde. Hij stelt dat een sociaal medium niet in staat is de polarisatie tussen bevolkingsgroepen die al plaatsvindt nog verder te vergroten. De verantwoordelijkheid voor de opstand van 6 januari lag "duidelijk bij mensen die aanzetten tot geweld en dat nog verder aanmoedigden, inclusief toenmalig president Trump", zei Clegg.

Haugen was volgens haar LinkedIn-profiel meer dan twee jaar productmanager bij Facebook. Ook werkte ze in een vergelijkbare functie bij techbedrijven Google, Pinterest en Yelp. Ze zal dinsdag voor een deelcommissie van de Senaat getuigen over het onderzoek dat Facebook zelf deed naar de effecten van zijn sociale medium Instagram op de mentale gezondheid van jonge gebruikers. Haugen zei in 60 Minutes dat zij veel van de problemen bij Facebook ook heeft waargenomen bij andere sociale mediabedrijven, maar dat het "bij Facebook substantieel erger was dan alles wat ik eerder heb gezien".

The New York Times berichtte dit weekeinde over een memo dat de Facebook-topman onder leidinggevenden van het bedrijf verspreidde om ze voor te bereiden op de beschuldigingen van de klokkenluider. Daarin schrijft hij dat Facebook maatregelen om schadelijke inhoud te weren tot ver na de verkiezingen en ook na de bestorming van het Capitool overeind hield. "Als het waar is dat Facebook de voornaamste oorzaak is van polarisatie, dan zou dat erger moeten worden overal waar Facebook populair is. Maar dat is niet het geval."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden