Clicky


Sonny Colbrelli wint Parijs-Roubaix, Van der Poel derde

Sonny Colbrelli wint Parijs-Roubaix, Van der Poel derde
03-10-2021 17:51 | Sport | auteur ANP

ROUBAIX - De Italiaan Sonny Colbrelli heeft de wielerklassieker Parijs-Roubaix gewonnen. De koers werd verreden onder barre omstandigheden. Door de regen lagen de kasseien, verdeeld over dertig stroken, er spekglad bij. Colbrelli, die rijdt voor Bahrain, won de sprint van een drietal voor de jonge Belg Florian Vermeersch en de Nederlander Mathieu van der Poel.

Colbrelli (31) is de opvolger van de Belg Philippe Gilbert, die de klassieker in 2019 won. Vorig jaar werd de koers vanwege corona niet verreden. Ook dit voorjaar stonden de coronamaatregelen in Noord-Frankrijk het doorgaan in de weg, waarna Parijs-Roubaix werd verplaatst naar het najaar. Het was voor het eerst sinds 1999 dat een Italiaan de koers won, toen was Andrea Tafi de beste.

De winnaar zeeg op het middenterrein ineen en huilde vele tranen. "Bij mijn eerste optreden ooit hier win ik een van mijn droomkoersen", vertelde Colbrelli niet veel later. Met de vele regen, die tal van valpartijen veroorzaakte, was het ook nog een heroïsche editie. "Ik ben in de slotfase Van der Poel gaan volgen en heb daarna een supersprint gereden. Ik wist niet wat ik op de wielerbaan kon verwachten. Ik kende die Lotto-renner niet." Het betrof Vermeersch, 22 jaar en eveneens debutant, zoals ook Van der Poel voor het eerst kennismaakte met de koers die de bijnaam 'Hel van het Noorden' waarmaakte.

Vermeersch reed wonderbaarlijk sterk als lid al van de vroege vlucht waarin ook de Nederlander Nils Eekhoff, winnaar van de beloftenversie in 2017, een plaats had. Eenmaal aanbeland bij het beruchte Bos van Wallers, op 95 kilometer voor de finish, waren Eekhoff en Vermeersch de enige koplopers, maar de verschillen werden kleiner. Met name door het werk van Van der Poel. Wout van Aert, de Belgische topfavoriet, had zelfs even moeten lossen.

Op de kasseistrook Mons-en-Pévèle kwam de Italiaan Gianni Moscon alleen voorop. Van der Poel leidde opnieuw de achtervolging, met onder anderen Colbrelli, maar zonder Van Aert. De Nederlander kreeg weinig steun en zag de voorsprong van Moscon groeien, tot de Italiaan door een lekke band van de fiets moest. Toen hij niet veel later opnieuw van fiets wisselde, hadden de achtervolgers hem in zicht. Het gat werd gedicht, waarna Moscon afhaakte en het drietal richting de wielerbaan van Roubaix reed. Daar bleek Europees kampioen Colbrelli de snelste.