Clicky

 
Transport Online - Inflatie eurogebied naar 3,4 procent door hogere energieprijzen

Inflatie eurogebied naar 3,4 procent door hogere energieprijzen

Inflatie eurogebied naar 3,4 procent door hogere energieprijzen
01-10-2021 11:45 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 3,4 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 2008. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat bekend op basis van een voorlopige raming. In augustus bedroeg de inflatie nog 3 procent. Met name de hoge energieprijzen jagen de inflatie aan, waardoor de koopkracht van consumenten wordt ondermijnd.

De gasprijzen in Europa zijn naar records gestegen. Ook de prijzen van stroom en brandstof voor auto's nemen sterk toe. Maar ook genotmiddelen en bepaalde diensten werden duurder. De kerninflatie, dus exclusief de schommelende prijzen van energie, voedsel en genotmiddelen, steeg naar 1,9 procent van 1,6 procent in augustus.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,5 procent.

In de eurozone werd de hoogste inflatie gemeten in Estland met 6,4 procent op jaarbasis. Voor Nederland meldde Eurostat een inflatie van 2,9 procent.

De inflatie ligt nu fors hoger dan de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Door de sterk stijgende inflatie kan de ECB mogelijk besluiten sneller zijn steunmaatregelen tegen de coronacrisis af te gaan bouwen.

ECB-president Christine Lagarde zei eerder deze week nog dat moet worden opgepast dat de steunmaatregelen niet te snel worden afgebouwd in reactie op de snel oplopende inflatie. Ze stelde andermaal dat de inflatiepiek tijdelijk is. "Zodra deze pandemie-effecten voorbij zijn, verwachten we dat de inflatie zal afnemen", aldus Lagarde.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden