Clicky

 
Transport Online - Overeenkomst bereikt over Zwaarwerkregeling Transport en Logistiek

Overeenkomst bereikt over Zwaarwerkregeling Transport en Logistiek

Overeenkomst bereikt over Zwaarwerkregeling Transport en Logistiek
01-10-2021 11:23 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

FNV heeft met partijen een overeenkomst bereikt over de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken bij zware beroepen in de sector Transport en Logistiek. Het is de bedoeling dat de regeling per 1 januari 2022 ingaat en eindigt op 31 december 2025.

In de cao, die dit jaar is afgesloten, staat het volgende: Cao-partijen gaan een regeling overeenkomen met ingang van 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025 die eerder stoppen met werken voor werknemers geboren in de jaren 1955 tot en met 1961 onder voorwaarden mogelijk maakt. Werkgevers zijn bereid hiervoor maximaal een premie van 0,75 procent over het sv-loon af te dragen. Over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling worden in 2021 nadere afspraken gemaakt.

De werkgroep heeft de regeling inmiddels op hoofdlijnen uitgewerkt en heeft er afgelopen maanden een stevige kluif aan gehad. Er moesten veel keuzes worden gemaakt en ook komende tijd moeten er nog allerlei zaken worden uitgewerkt. Hieronder vertellen we wat we op hoofdlijnen hebben afgesproken.

Hoofdlijnen regeling

Er wordt een stichting opgericht die de regeling gaat uitvoeren: de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer.

De regeling is bedoeld voor werknemers uit de geboortejaren 1955 tot en met september 1961 met een zwaar beroep én met ten minste 20 dienstjaren in de sector. Ook moet de deelnemer op 1 januari 2021 werkzaam zijn in de sector in een zwaar beroep. De deelnemer mag de uitkering uit de regeling niet combineren met betaald werk. De deelnemer ziet af van recht op een WW-uitkering.

Afhankelijk van de financiële situatie van de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer wordt het criterium van 20 dienstjaren aangepast naar boven of naar beneden. De stichting evalueert periodiek of aanpassing mogelijk is.

Onder een zwaar beroep vallen de operationele functies in de functiegroepen A tot en met E, inclusief kraanmachinisten in functiegroep F en G. Onder deze functiegroepen vallen: chauffeurs, medewerkers logistiek en magazijn, heftruckchauffeurs, kraanmachinisten, koeriers, verhuizers en andere werknemers werkzaam in de technische dienst.

Vanaf 1 januari 2022 kan de deelnemer maximaal 36 maanden en minimaal 6 maanden voor zijn AOW-datum deelnemen. 

De uitkering is € 1.847 bruto per maand (2021). Afhankelijk van de financiële middelen van de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer wordt de RVU-uitkering jaarlijks geïndexeerd.

Bij het inrichten van de regeling hebben cao-partijen een prognose gemaakt van het aantal deelnemers. Wanneer die overschreden wordt, zal de regeling voor toekomstige deelnemers aangepast worden. 

Wanneer aanmelden?

Het is de bedoeling dat medewerkers zich vanaf 1 november kunnen aanmelden. De details hierover zijn op dit moment nog niet bekend.

Advies

Behoor je tot de doelgroep? Dan kun je je door een consulent van het pensioenfonds laten adviseren over de regeling in combinatie met vervroegde pensionering. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij het pensioenfonds.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden