Clicky


Rutte wil met dezelfde partijen 'echt een nieuwe start' maken

Rutte wil met dezelfde partijen 'echt een nieuwe start' maken
30-09-2021 15:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Ook wat VVD-leider Mark Rutte betreft maken de vier huidige coalitiepartijen "echt een nieuwe start". Hoewel dezelfde partijen als vier jaar geleden gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, is dat volgens hem "geen voortzetting" van de oude coalitie.

De komende dagen zal volgens Rutte bekeken worden onder leiding van welke informateur de onderhandelingen gevoerd gaan worden. Op dit moment is de VVD'er Johan Remkes informateur.

Er ligt volgens Rutte "een enorme bak werk" te wachten op een nieuw kabinet, onder meer op het gebied van veiligheid, klimaat, onderwijs en de woningmarkt. Ook moet werk worden gemaakt van een andere bestuurscultuur.

Dat er onderhandeld kan worden over een doorstart van de huidige coalitie is mogelijk omdat D66 haar blokkade hiertegen heeft opgegeven. "Het is ontzettend belangrijk dat we nu door kunnen gaan", zei partijleider Sigrid Kaag na het gesprek met de informateur.

Ze maakte verder duidelijk dat het document op hoofdlijnen, dat VVD en D66 deze zomer hebben geproduceerd, voor haar partij een belangrijk startpunt zal vormen bij de onderhandelingen. De VVD heeft eerder gezegd hier inmiddels minder waarde aan te hechten.

D66 zal zich tijdens de formatieonderhandelingen volgens Kaag sterk maken voor de "grote klimaatopgave, een echte aanpak van de stikstofproblemen, enorme investeringen in onderwijs, bescherming en versterking van de rechtstaat en een leidende rol in Europa".