Clicky


 


Opnieuw celstraf voor Franse oud-president Sarkozy

Opnieuw celstraf voor Franse oud-president Sarkozy
30-09-2021 11:56 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

PARIJS - [update 13:55 uur] De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is opnieuw veroordeeld tot een celstraf, deze keer voor illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. De 66-jarige politicus heeft van de rechtbank in Parijs een gevangenisstraf van een jaar opgelegd gekregen, maar mag die thuis uitzitten.

Sarkozy, die volhoudt onschuldig te zijn, liet kort na de uitspraak bij monde van zijn advocaat weten in beroep te gaan. De aanklagers hadden een jaar cel tegen hem geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, en een boete van 3750 euro. Behalve de voormalig president zijn dertien andere betrokkenen ook veroordeeld.

De zaak draaide om de zogeheten Bygmalion-affaire, waarbij Sarkozy en zijn team in 2012 in zijn mislukte campagne om president te blijven ruim 20 miljoen euro meer uitgaven dan wettelijk toegestaan. De politicus werd in 2007 tot president gekozen.

In de herverkiezingscampagne werd met bankrekeningen gerommeld waardoor sommige bedragen buiten de administratie bleven. Een consultancybedrijf gelieerd aan de firma Bygmalion zou hiervoor zijn aangetrokken en bijvoorbeeld prijzige verkiezingsbijeenkomsten uit de boeken hebben gehouden.

Zelf heeft Sarkozy gezegd dat hij geen weet had van de malversaties. In de rechtszaal zei hij eerder dat hij niet direct betrokken was bij de financiën en logistiek van zijn verkiezingscampagne. "Kun je het je voorstellen dat ik een vergadering in ga om de kosten van vlaggen te bespreken?", stelde de oud-president. "Daarvoor had ik te veel te doen." De rechtbank oordeelt echter dat Sarkozy wel degelijk op de hoogte werd gebracht van de te hoge uitgaven en dat hij er niet naar handelde.

Eerder dit jaar werd Sarkozy als eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis in een corruptiezaak veroordeeld tot een celstraf. De rechters achtten hem schuldig aan een poging tot omkoping van een rechter en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Hij heeft drie jaar cel gekregen, waarvan twee jaar voorwaardelijk, maar is in beroep gegaan tegen het vonnis.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats