Clicky

 
Transport Online - 53-jarige Roemeen opgepakt vanwege smokkel 17 personen vanuit Breda naar Groot-Brittannië

53-jarige Roemeen opgepakt vanwege smokkel 17 personen vanuit Breda naar Groot-Brittannië

53-jarige Roemeen opgepakt vanwege smokkel 17 personen vanuit Breda naar Groot-Brittannië
29-09-2021 13:44 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

LUTON - Een Roemeense man is beschuldigd van betrokkenheid bij een deal om 17 mannen, vrouwen en kinderen Groot-Brittannië binnen te smokkelen in de achterkant van een bakwagen.

De Roemeense staatsburger, Vasile Costache, 53 jaar oud, voorheen afkomstig uit Hounslow in Londen, werd op maandag 27 september gearresteerd door agenten van de National Crime Agency op de luchthaven van Luton. Hij stond op het punt aan boord te gaan van een vlucht naar Boekarest.

Zijn arrestatie was gekoppeld aan een operatie in juni 2019 waarbij een in Groot-Brittannië geregistreerd Mercedes-bakwagentje werd onderschept door de Nederlandse politie, die samenwerkte met de National Crime Agency (NCA).

De chauffeur had de migranten aan boord geladen in de buurt van Breda in Nederland, en was op weg naar Hoek van Holland, waar het was geboekt op een veerboot naar Harwich.

De Nederlandse politie vond 17 mensen verstopt in speciale houten compartimenten en verstopt achter een muur van banden. De groep bestond uit vijf kinderen tussen de vijf en 14 jaar oud en een zwangere vrouw. Allen waren Afghaanse staatsburgers.

De bestuurder van het busje werd gearresteerd en vervolgd door de Nederlandse autoriteiten en kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van 40 maanden bij een rechtbank in Rotterdam.

Costache, die ook de naam Vasile Matei gebruikt, zou met een aantal andere mensen hebben samengewerkt om de poging te organiseren, en zou naar Harwich reizen om de groep te ontmoeten als ze aankwamen.

Na te zijn ondervraagd en vervolgens beschuldigd van samenzwering om illegale immigratie te vergemakkelijken, moet hij vandaag (29 september) voor de Uxbridge Magistrates verschijnen.

De arrestatie maakte deel uit van een breder NCA-onderzoek naar het witwassen van geld en georganiseerde immigratiecriminaliteit, waarbij tot nu toe 18 mensen zijn aangeklaagd, waaronder vier anderen die zijn aangeklaagd voor het Nederlandse incident van juni 2019.

Ze moeten allemaal voor de Croydon Crown Court verschijnen voor een hoorzitting op 4 oktober, met een voorlopig proces op 9 januari 2023.

NCA senior opsporingsambtenaar Chris Hill zei: “Deze arrestatie is een belangrijk moment in een lang en complex onderzoek, en is het sluitstuk van de puzzel, nu alle vermeende betrokkenen zijn aangeklaagd. In dit specifieke geval hebben we kunnen samenwerken met onze Nederlandse collega's om te voorkomen dat een groep mensen, van wie sommigen extreem kwetsbaar waren, een ongelooflijk gevaarlijke reis onder erbarmelijke omstandigheden zou maken. Daarom is het aanpakken van de georganiseerde misdaadgroepen die betrokken zijn bij mensensmokkel een prioriteit voor de NCA.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden