Clicky


ArcelorMittal ondertekent intentieverklaring met Belgische en Vlaamse regering voor vermindering uitstoot

ArcelorMittal ondertekent intentieverklaring met Belgische en Vlaamse regering voor vermindering uitstoot
29-09-2021 10:17 | Haven Nieuws | auteur Redactie

GENT - ArcelorMittal Belgium zal de CO2-uitstoot tegen 2030 met 3,9 miljoen ton per jaar verminderen. Het bouwt hiervoor een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) met een capaciteit van 2,5 miljoen ton en twee elektrische ovens in de vestiging in Gent.

ArcelorMittal kondigt vandaag 28 september aan dat het een intentieverklaring heeft ondertekend met de Belgische en Vlaamse regeringen ter ondersteuning van een project van 1,1 miljard euro in de vestiging van het staalbedrijf in Gent. Het betreft de bouw van een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) van 2,5 miljoen ton en twee nieuwe elektrische ovens. Deze zullen parallel met de state-of-the-art-hoogoven werken die klaar is om afvalhout en plastics te gebruiken als alternatief voor fossiele koolstof.

“Deze investering van het grootste staalbedrijf ter wereld in Gent spreekt boekdelen. Voor North Sea Port betekent deze investering het inzetten op circulaire economie en een verdere verankering van een van de grootse werkgevers in het grensoverschrijdende havengebied. Samen met ArcelorMittal Belgium kunnen we de energietransitie in het havengebied verder aanpakken om koolstofneutraal te worden tegen 2050”, aldus Daan Schalck CEO van North Sea Port.

Steenkool vervangen

In plaats van steenkool gebruikt een DRI-installatie aardgas en uiteindelijk mogelijk waterstof om ijzererts te reduceren. Dit leidt tot een grote vermindering van de CO2-uitstoot in vergelijking met de productie van staal via de hoogovenroute. De twee elektrische ovens zullen het ‘direct reduced iron’ (DRI) en het staalschroot smelten. Dit wordt vervolgens in de staalfabriek omgevormd tot plakken en tot eindproducten verwerkt.

3 miljoen ton CO2-emissies per jaar minder

Zodra de DRI-installatie en elektrische ovens gebouwd zijn, zal er een overgangsperiode zijn waarin de productie geleidelijk van hoogoven A naar de DRI-installatie en elektrische ovens zal verschuiven. Daarna zal hoogoven A worden gesloten die dan het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Tegen 2030 zal dit leiden tot een vermindering van ongeveer 3 miljoen ton CO2-emissies per jaar.

Samen met andere initiatieven zal ArcelorMittal Belgium zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 3,9 miljoen ton per jaar kunnen verminderen. Dit komt overeen met de broeikasgasemissies van 848.172 auto's die een jaar lang hebben gereden. Daardoor zal ArcelorMittal Belgium een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van ArcelorMittal Europa om de CO2-emissie met 35% te verminderen tegen 2030 en koolstofneutraal te worden tegen 2050.

Steun voor koolstofneutrale staalproductie

De steun van zowel de Belgische als de Vlaamse regering voor dit project is van cruciaal belang gezien de aanzienlijke kosten die gepaard gaan met de overgang naar een koolstofneutrale staalproductie. De goedkeuring van de Europese Commissie voor financiële steun zal ook nodig zijn.