Clicky

 
Transport Online - Restaurant Waku Waku ondanks verbod deels open

Restaurant Waku Waku ondanks verbod deels open

Restaurant Waku Waku ondanks verbod deels open
28-09-2021 16:37 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - [update 19:03 uur] Het op last van de gemeente Utrecht gesloten restaurant Waku Waku is dinsdag toch deels open gegaan. Vanuit de deuropening verkoopt het restaurant drankjes. Volgens een woordvoerder van het restaurant gaat het om een "symbolische" opening. "De omzet valt daarmee niet compenseren, maar het is een signaal dat de eigenaren willen uitdragen: dat zij niet zullen zwichten voor dit beleid. We hopen dat hier iedere dag mensen zullen blijven komen."

De sloten van het restaurant, die waren vervangen door de gemeente nadat de exploitant van Waku Waku weigerde de CoronaCheck-app van bezoekers controleren, zijn weer opengemaakt. Onder luid applaus werd de deur opengeduwd.

Op het terras staan naar schatting tweehonderd mensen. Het gaat vooral om sympathisanten. Ook staan er agenten en andere handhavers die een praatje maken met mensen die er op de grond zitten. De sfeer is rustig. Aan de overkant van de straat staat een handjevol tegendemonstranten. Zij hebben een bord bij met daarop de leus 'Veganisten tegen fascisten en nazi's'.

Voorafgaand aan de 'guerilla-opening' was er een gesprek tussen de gemeente en de ondernemer, waarbij burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht deels aanwezig was. Zij heeft aangegeven dat "het restaurant dicht is en blijft". "Dat betekent dat er vanaf heden in het restaurant geen gasten meer worden bediend." De gemeente maakt zich ook zorgen over de risico's voor de openbare orde. "De ondernemer heeft toegezegd hier zijn verantwoordelijkheid in te willen nemen en de avond een vredelievend karakter te willen geven. Hij zal de aanwezigen hiertoe oproepen", aldus een woordvoerder.

Dijksma had al eerder tot de sluiting van Waku Waku besloten, omdat de exploitant de CoronaCheck-app van bezoekers niet wilde controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij dat niet deed omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder QR-code. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie. Het restaurant had maandagavond moeten sluiten van de burgemeester, maar het bleef open tot 23.00 uur, zonder ingrijpen van de politie.

De gemeente stelt dat afgelopen donderdag een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren. Volgens de gemeente was sprake van "een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers". Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen.

Het naastgelegen restaurant Kloek gaat dinsdagavond niet open vanwege de situatie in de straat, laat de eigenaar weten. Kloek controleert wel op coronatoegangsbewijzen en dat leverde maandagavond, toen er ook sympathisanten bij Waku Waku waren, "onprettige" gesprekken en reacties op van omstanders.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,101
Diesel1,760

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions