Clicky

 
Transport Online - Taakstraf voor opruiing op Twitter

Taakstraf voor opruiing op Twitter

Taakstraf voor opruiing op Twitter
28-09-2021 14:29 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een man veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het plaatsen van opruiende teksten op Twitter. De man plaatste tussen mei 2018 en januari 2019 drie berichten op zijn openbare Twitteraccount waarin hij aanmoedigt tot het ‘vernietigen’ van de ‘zionisten’ en ‘de vijanden van de Islam’.

De man plaatste de tweets als een reactie op berichten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens de man waren zijn berichten smeekbedes gericht aan Allah en was het niet zijn bedoeling om anderen aan te zetten tot het plegen van strafbare feiten. Gezien de context waarin de berichten zijn geplaatst, kunnen deze volgens de rechtbank niet alleen als een smeekbede aan Allah worden opgevat.

Het woord ‘vernietigen’ is concreet gericht op geweld en de berichten kunnen in deze context worden opgevat als een aanmoediging tot het gebruiken van geweld tegen de genoemde groep mensen. Door de berichten te plaatsen op een openbaar Twitteraccount heeft hij volgens de rechtbank bewust de kans aanvaard dat anderen zijn berichten ook zo zouden opvatten. Uit reacties op de Twitterberichten volgt ook dat meerdere mensen de uitlatingen als oproepen tot geweld hebben opgevat.

De man kan in dit geval geen beroep doen op het recht op vrijheid van meningsuiting. Berichten die oproepen tot geweld passen niet in een democratische samenleving en de vrijheid van meningsuiting mag daarom in dit geval worden beperkt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,754

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions