Clicky

 
Transport Online - Klein protest tijdens kort geding over coronatoegangsbewijs

Klein protest tijdens kort geding over coronatoegangsbewijs

Klein protest tijdens kort geding over coronatoegangsbewijs
28-09-2021 13:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Voor de rechtbank in Den Haag is een kleine demonstratie gaande, gedurende het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De deelnemers tonen teksten als 'Geen medische apartheid’ en ‘Dit klopt niet’.

Binnen in de zaal eist advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voert, dat Nederlanders geen coronapas hoeven te tonen tot de kortgedingrechter uitspraak doet. Ook eist hij dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure.

Maes: "Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers", opende Maes zijn pleidooi. "We zitten in de staart van de coronacrisis, de crisis is eigenlijk al voorbij. Na anderhalf jaar coronamaatregelen waarvan de meeste niet op nauwelijks iets positiefs hebben bijgedragen aan het oplossen van de pandemie, heeft het demissionaire kabinet het laatste monster gebaard: de coronapas, inmiddels ook al omgedoopt tot de apartheidspas."

De advocaat uit Breda noemde de invoering van het coronatoegangsbewijs zeer controversieel: "Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er in dit land weer eerste- en tweederangsburgers." Maes vindt de controles op QR-codes "onwettig, strafbaar en discriminerend". De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen.

Met een coronatoegangsbewijs kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus, van Covid-19 hersteld te zijn of hiertegen volledig te zijn gevaccineerd. Het tonen van de QR-code is sinds zaterdag vereist in horecagelegenheden, casino's, bioscopen, theaters en concertzalen, voor (zakelijke) evenementen en professionele sportwedstrijden. Voor bijvoorbeeld terrassen, campings en musea zijn geen coronatoegangsbewijzen nodig.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden