Clicky

 
Transport Online - Exitpoll: SPD en CDU/CSU gelijk op in de Duitse verkiezingen

Exitpoll: SPD en CDU/CSU gelijk op in de Duitse verkiezingen

Exitpoll: SPD en CDU/CSU gelijk op in de Duitse verkiezingen
26-09-2021 19:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BERLIJN - De centrumlinkse SPD van minister van Financiën Olaf Scholz en de conservatieve CDU/CSU van lijsttrekker Armin Laschet gaan volgens een exitpoll van de omroep ARD gelijk op in de Duitse parlementsverkiezingen. De sociaaldemocraten gaan volgens een exitpoll van omroep ZDF nipt aan kop. 24 tot 25 procent van de stemmen gaat naar de CDU/CSU en 25 tot 26 procent is voor de SPD.

Klimaatpartij De Groenen van Annalena Baerbock deed het eerder dit jaar nog goed in de peilingen, maar lijkt met 15 procent van de stemmen op de derde plaats te blijven steken. Daarachter staan met beide 11 procent de liberale FDP en rechts-populistische partij AfD. Die Linke zou net de kiesdrempel van 5 procent hebben gehaald.

De uitslagen van de exitpolls zouden betekenen dat de CDU/CSU heeft verloren ten opzichte van de vorige verkiezingen. Die kreeg toen 32,9 procent van de stemmen. De SPD staat op winst. In 2017 eindigde die partij op 20,5 procent, haar slechtste prestatie ooit. Omdat geen van de partijen een meerderheid krijgt in het parlement, moeten minstens twee of mogelijk drie partijen een regering gaan vormen.

CDU/CSU vormt al sinds 2005 de grootste fractie in de Bondsdag, het Duitse parlement. Sindsdien regeert Merkel als bondskanselier, maar zij wilde na deze verkiezing niet nog een termijn aanblijven. Daarom schoof haar CDU deelstaatpremier Laschet uit Noordrijn-Westfalen naar voren om haar op te volgen. De conservatieven van Merkel regeerden de afgelopen jaren met de sociaaldemocraten van Scholz.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,101
Diesel1,760

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions