Clicky

 
Transport Online - D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op
26-09-2021 17:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Wel wil de partij dat er eerst met de zes partijen uit het 'brede midden' van de Tweede Kamer wordt onderhandeld. Dat zei partijleider Sigrid Kaag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam.

De formatie gaat maandag verder. Informateur Johan Remkes ontvangt dan de leiders van VVD, D66 en CDA. Remkes kijkt of er een minderheidscoalitie kan worden gevormd, maar dat ziet D66 niet zitten omdat zo'n coalitie niet stabiel zou zijn. De formatie zit een half jaar na de verkiezingen muurvast.

Als de gesprekken tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie niets opleveren is D66 ook bereid te praten over voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie. Tot dusver hield D66 vast aan een kabinet met de beide linkse partijen.

Als er een andere coalitie komt dan met deze zes partijen "dan moet de inhoud zo goed zijn dat het voor alle partijen die meedoen leverbaar is, uitlegbaar is en een goed verhaal voor het land".

Medio vorige maand zei Kaag nog geen heil te zien in een kabinet met de ChristenUnie. "Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten", zei ze toen in een gesprek met het AD.

VVD en CDA willen wel graag verder regeren met de ChristenUnie. Die laatste partij heeft de afgelopen tijd steeds de boot afgehouden. Een kabinet met alleen PvdA of GroenLinks zagen VVD en CDA wel zitten, maar de beide linkse partijen willen alleen samen in een kabinet stappen. Dat weigeren VVD en CDA.

Kaag zei zondag de impasse in de formatie te willen doorbreken. "Ik vind het verstandig en volwassen en het juiste om te doen." Haar partij neemt volgens haar verantwoordelijkheid. "Je kunt niet lijdzaam blijven toezien en doen alsof je niet een onderdeel ervan bent."

Volgens haar snakt Nederland naar een doorbraak in het formatieproces. Ze ziet ook wel dat er tussen de zes partijen grote tegenstellingen zijn, maar ze zijn ook bereid om compromissen te sluiten. Dat bleek vorige week volgens haar tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar in de Kamer.

D66 zei eerder in een nieuw kabinet voortgang te willen boeken op medisch-ethisch terrein, zoals de abortuswet en het wetsvoorstel over zogenoemd voltooid leven. Ook op Europees gebied moet er een andere wind gaan waaien. Daarom zag Kaag opnieuw praten met de ChristenUnie aanvankelijk niet zitten.

Voltooid leven moet volgens haar een vrije keuze zijn als het in de Kamer komt. Niet "vastgenageld" in een regeerakkoord. Als het dan zo in de Kamer komt "ga ik er eerlijk gezegd vanuit dat het ook nog wordt weggestemd".

Klimaat, onderwijs en woningnood zijn de thema's waarop D66 zich wil richten, verklaarde Kaag. Een nieuw kabinet moet niet alles en beetje gaan aanpakken, maar een "aantal hoofdzaken heel goed doen", aldus de D66-leider. "We komen er echt wel uit."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden