Clicky

 
Transport Online - Ruime meerderheid Zwitsers steunt homohuwelijk in referendum

Ruime meerderheid Zwitsers steunt homohuwelijk in referendum

Ruime meerderheid Zwitsers steunt homohuwelijk in referendum
26-09-2021 17:19 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

BERN - Zwitserse kiezers hebben zich zondag met grote meerderheid (64,1 procent) uitgesproken voor het homohuwelijk, bericht de Zwitserse tv-zender SRF.

De kiezers bogen zich zondag over het voorstel van de regering om het huwelijk "voor iedereen" open te stellen. Partners die hetzelfde geslacht hebben konden zich al aanmelden voor een geregistreerd partnerschap, maar dat brengt niet dezelfde rechten met zich mee als een huwelijk.

Als het voorstel is goedgekeurd, krijgen stellen met hetzelfde geslacht na hun huwelijk de mogelijkheid om kinderen te adopteren. Getrouwde lesbische partners kunnen dan ook kinderen krijgen via spermadonatie. Dat was tot voor kort alleen toegestaan voor getrouwde heterovrouwen.

Campagne

Tegenstanders van het regeringsvoorstel hadden 50.000 handtekeningen verzameld en konden zo een referendum afdwingen. Ze voerden onder meer campagne door posters op te hangen in steden. Op één van die posters stond een huilend kind met een oormerk, zoals ook bij vee wordt gebruikt. Het bijschrift luidde: "baby's op aanvraag?"

Zwitserland is pas het dertigste land ter wereld dat het homohuwelijk goedkeurt. In Zuid-Amerika is het in slechts zes landen toegestaan, in Afrika alleen in Zuid-Afrika. In Azië wordt homoseksualiteit weliswaar gedoogd, maar is het homohuwelijk nog in geen enkel land gelegaliseerd. In grote delen van de wereld, vooral in Afrika, is homoseksualiteit zelfs nog strafbaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,083
Diesel1,745

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats