Clicky

 
Transport Online - Grapperhaus: horecazaken die regels negeren riskeren sluiting

Grapperhaus: horecazaken die regels negeren riskeren sluiting

Grapperhaus: horecazaken die regels negeren riskeren sluiting
24-09-2021 16:16 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Horecabazen en andere ondernemers die vanaf dit weekeinde moedwillig de regels rond het coronatoegangsbewijs aan hun laars lappen, kunnen op sluiting rekenen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De coronatoegangsbewijzen zijn vanaf dit weekeinde verplicht voor onder meer de horeca, theaters en evenementen. Met een QR-code kunnen mensen aangeven dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of het laatste half jaar een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Voor het toezicht op de toegangscontroles is extra geld vrijgemaakt, en als wordt geconstateerd dat het in het begin niet direct goed gaat bij een zaak, zal er eerst een waarschuwing worden gegeven, aldus Grapperhaus. Maar "als je niet meedoet, dan krijg je een sluiting natuurlijk op enig moment". Sluiting is de ultieme consequentie die Grapperhaus eerder deze week overeenkwam met gemeenten.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei vrijdag op basis van een peiling dat veel van haar leden het niet zien zitten om de toegangsbewijzen te controleren. Grapperhaus lijkt daar niet van onder de indruk. "Daar ga ik niet in mee. Mensen die niet mee willen doen, ja... Dan zeg je eigenlijk zelf: 'ik wil niet open'."

Coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat er niet meteen in het eerste weekend met harde hand zal worden opgetreden. "Burgemeesters zullen heus niet in het eerste weekend in ieder bosje een boa leggen met een bonnenboekje", aldus De Jonge. "Het heeft wat tijd nodig, dat snap ik. Maar ondernemers die echt niet mee willen werken, kunnen een boete krijgen, of gesloten worden."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden