Clicky

 
Transport Online - Ex-douanier opnieuw aangehouden voor schending ambtsgeheim en computervredebreuk

Ex-douanier opnieuw aangehouden voor schending ambtsgeheim en computervredebreuk

Ex-douanier opnieuw aangehouden voor schending ambtsgeheim en computervredebreuk
23-09-2021 11:26 | Criminaliteit | auteur Redactie

BARENDRECHT - Op donderdag 23 september 2021 is een voormalig douanier uit Barendrecht aangehouden door de Rijksrecherche. De 27-jarige man is aangehouden voor het schenden van zijn ambtsgeheim en het plegen van computervredebreuk in de tijd dat hij nog werkzaam was als douanier.

De man is in 2020 ook al aangehouden en op 4 maart van dit jaar veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en valsheid in geschrifte. De ontnemingsvordering (afpakken van crimineel verkregen vermogen) in deze zaak loopt nog. In dat onderzoek was ook een (SKY) telefoon aangetroffen in zijn woning. Ten tijde van het onderzoek en de uitspraak was de data van de telefoon echter nog niet beschikbaar.

Nieuwe informatie dankzij onderschepte berichten

Een SKY ECC-telefoon is een extra beveiligde smartphone, waarop een beveiligde chat-app staat. Alle communicatie is versleuteld en verloopt via beveiligde servers. Met behulp van informatie afkomstig uit onderschepte berichten van de SKY telefoon, is er een nieuwe verdenking ontstaan dat de ex-douanier meerdere malen gegevens doorgaf aan criminelen. De Rijksrecherche is hierop een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit het onderzoek is gebleken dat er informatie is doorgegeven over controles van specifieke ladingen in Rotterdam, informatie over de importgeschiedenis van bedrijven en informatie over risicoprofielen waardoor er een inschatting kon worden gemaakt over controles in de Rotterdamse haven. 
 
De ex-douanier is na het onderzoek opnieuw aangehouden op basis van schendingen ambtsgeheim waarvoor hij nog niet was veroordeeld. 

De man mag na verhoor zijn proces in vrijheid afwachten.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden