Clicky

 
Transport Online - Kabinet trekt 675 miljoen euro uit voor hogere zorgsalarissen

Kabinet trekt 675 miljoen euro uit voor hogere zorgsalarissen

Kabinet trekt 675 miljoen euro uit voor hogere zorgsalarissen
23-09-2021 10:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Door het extra geld gaat ongeveer 60 procent van de zorgmedewerkers erop vooruit.

Om de maatregel te betalen wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder. De zorgtoeslag wordt ook met 13 euro verhoogd, waardoor mensen die de toeslag ontvangen niet extra betalen.

De motie van de SP en de ChristenUnie roept het kabinet op de salarisverhoging te betalen door de vennootschapsbelasting te verhogen. Daar kiest het kabinet niet voor, omdat het volgens demissionair premier Mark Rutte belastingtechnisch niet kan. De maatregel wordt ook deels bekostigd omdat de zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage omhoog gaat. Werkgevers, gepensioneerden en zelfstandigen gaan daar 0,05 procent meer voor betalen.

Eerder gaf het kabinet nog geen gehoor aan oproepen uit de Tweede Kamer voor hogere zorgsalarissen. Vorige week werd een motie van de SP en de ChristenUnie aangenomen, die het kabinet opriep minstens 600 miljoen euro vrij te maken voor de zorgsalarissen. Daarop trekt het kabinet toch de portemonnee.

Een motie van Geert Wilders om de zorgsalarissen te verhogen, werd vorig jaar aangenomen na een "fout" van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie. Stieneke van der Graaf stemde per ongeluk voor de motie, waardoor die een meerderheid haalde. Daarna zei het kabinet de motie niet te gaan uitvoeren.

Het verhogen van de zorgsalarissen is al langer een kwestie waar strijd over is in de Kamer. Vorige zomer dreigde een motie van Wilders aangenomen te worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,138
Diesel1,830

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats