Clicky

 
Transport Online - Consumenten bezoeken vaker lokale winkels

Consumenten bezoeken vaker lokale winkels

Consumenten bezoeken vaker lokale winkels
23-09-2021 10:18 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTERDAM - Na de coronacrisis mijden consumenten meer de winkelstraat in grote steden en bezoeken vaker de lokale winkel. Ze doen vaker aankopen via internet, maar de fysieke winkel blijft favoriet. Het belang om producten te kopen die echt nodig zijn en van een goede kwaliteit is vergroot.

De bovenstaande resultaten blijken uit onderzoek dat door ABN AMRO samen met Q&A Insights is uitgevoerd onder 1828 respondenten. Voor het onderzoek hebben de respondenten vragen beantwoord over het verwachte winkelgedrag van hen na de coronapandemie.

De maatschappij lijkt in de nafase te zitten van de bestrijding van de epidemie die de samenleving sinds maart 2020 in zijn greep houdt. De verplichte sluiting van de meeste soorten winkels en de horeca is eind april 2021 opgeheven en het vaccinatieprogramma van de overheid is in volle gang, waarbij het merendeel van de bevolking inmiddels tweemaal gevaccineerd is. De situatie lijkt onder controle, maar de overheid is alert op nieuwe varianten van het virus.

De coronacrisis heeft enorme invloed gehad op de samenleving. Werknemers gingen grotendeels thuiswerken, internationaal reizen werd bemoeilijkt en de economie werd min of meer in tweeën gedeeld; supermarkten en de gezondheidszorg kwamen handen tekort, terwijl onder meer de culturele sector en de horeca lam werden gelegd. Consumenten konden en wilden door het virus en de overheidsmaatregelen minder naar fysieke winkels, waardoor het doen van aankopen via internet een enorme boost kreeg.

Met het uitdoven van de pandemie is nu de prangende vraag of het aankoopgedrag van consumenten blijvend is veranderd. De gedragswetenschap redeneert dat een bepaalde verandering in gedrag van een persoon plaatsvindt na gemiddeld 66 dagen. Om nieuw gedrag echt te doen beklijven, heeft iemand soms langer nodig. Dit is afhankelijk van de persoon en het soort gewoonte, en de duur kan dan volgens wetenschappelijk onderzoek oplopen naar 254 dagen. Gezien de lengte van de crisis ligt het voor de hand te veronderstellen dat bepaalde gedragsveranderingen inmiddels diep zijn ingesleten.

Voor winkeliers en webwinkels is het cruciaal om te weten in hoeverre de gedragingen van consumenten zijn veranderd en vooral of deze veranderingen blijvend zijn. Hierover zijn al veel voorspellingen gedaan, maar het is uiteindelijk de consument die spreekt. In dit uitgebreide onderzoek van ABN AMRO en Q&A Insights dat is uitgevoerd in januari en juli van dit jaar, laten bijna 2000 consumenten weten hoe ze aankijken tegen waar en in hoeverre ze fysieke winkels zullen bezoeken, in welke mate webwinkels als alternatief in beeld zijn gekomen en wat het verhoogde bewustzijn over duurzaamheid voor gevolgen heeft voor de keuze van producten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,138
Diesel1,830

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats