Clicky

 
Transport Online - Economisch beeld opnieuw positiever

Economisch beeld opnieuw positiever

Economisch beeld opnieuw positiever
23-09-2021 10:11 | Cijfers | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in september opnieuw verbeterd, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van medio september presteerden 10 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s. 

Producentenvertrouwen minder positief, consumentenvertrouwen nagenoeg gelijk

Het consumentenvertrouwen was in september nagenoeg hetzelfde als een maand eerder. Het producentenvertrouwen was in augustus minder positief dan een maand eerder. Beide vertrouwensindicatoren lagen boven het langjarige gemiddelde.

Consumptie huishoudens, investeringen en uitvoer groeien

In juli 2021 hebben consumenten 4,8 procent meer besteed dan in juli 2020. De stijging is minder groot dan in mei en juni, toen de consumptie met respectievelijk 11,0 en 6,7 procent groeide. Dat komt doordat de consumptie in mei en juni van 2020 op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown. Wel kwam voor het eerst na het uitbreken van de coronacrisis de consumptie weer boven het niveau uit van voor de crisis. In juli 2021 besteedden consumenten 2,1 procent meer dan in juli 2019.

Het volume van de goederenexport was in juli 8,4 procent groter dan in juli 2020. Er zijn vooral meer machines, chemische en metaalproducten geëxporteerd. Ten opzichte van juli 2019 lag de export 8,8 procent hoger. Het volume van de import was in juli 8,0 procent groter dan in juli 2020 en 5,9 procent dan in juli 2019.

In juli 2021 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,2 procent groter dan een jaar eerder. Vooral de investeringen in woningen en gebouwen waren hoger. In infrastructuur en personenauto’s is echter minder geïnvesteerd. Ten opzichte van juli 2019 lagen de investeringen ongeveer 1 procent hoger.

Productie industrie groeit met 14,1 procent in juli

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 14,1 procent hoger dan in juli 2020. Een maand eerder kwam de groei uit op 17,9 procent. Ten opzichte van juli 2019 bedroeg de groei ruim 9 procent. Daarmee is het door de coronacrisis in juli 2020 geleden productieverlies ruimschoots goedgemaakt.

Minder faillissementen in augustus

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is opnieuw gedaald. Er zijn in augustus 11 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli. Het aantal faillissementen ligt op een historisch laag niveau.

Prijsstijging koopwoningen loopt verder op

Bestaande koopwoningen waren in augustus 17,8 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na september 2000. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok daarna steeds verder aan.

Meer gewerkte uren, meer vacatures, minder werklozen

Het aantal gewerkte uren in het tweede kwartaal lag, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 1,1 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. In totaal werkten werknemers en zelfstandigen in het eerste kwartaal ruim 3,4 miljard uur.

In augustus waren 301 duizend mensen werkloos. Drie maanden eerder, in mei, waren er 309 duizend werklozen. Het aantal werklozen nam de afgelopen drie maanden derhalve af met gemiddeld 3 duizend per maand. Het werkloosheidspercentage kwam in augustus uit op 3,2 procent.

Eind juni 2021 stonden er 327 duizend vacatures open, 82 duizend meer dan aan het eind van het eerste kwartaal. Sinds het begin van de meting in 1997 is er kwartaal op kwartaal nooit zo’n grote toename geweest.

Voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003 is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er meer vacatures zijn dan werklozen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen 106 openstaande vacatures. De toename van de spanning is vooral toe te schrijven aan een recordgroei van het aantal openstaande vacatures

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het tweede kwartaal 2021 met 3,0 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de omzet met 20,1 procent.

Bbp groeit met 3,8 procent in tweede kwartaal 2021

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2021 met 3,8 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is vooral toe te schrijven aan een stijging van de consumptie door huishoudens en het handelssaldo. Ook de consumptie van de overheid droeg positief bij. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 was de omvang van het bbp 10,4 procent groter.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions