Clicky

 
Transport Online - Winst bedrijven hoger ondanks lagere subsidie-ontvangsten

Winst bedrijven hoger ondanks lagere subsidie-ontvangsten

Winst bedrijven hoger ondanks lagere subsidie-ontvangsten
23-09-2021 10:05 | Cijfers | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven kwam in het tweede kwartaal van 2021 uit op 68,3 miljard euro. Dat is 12,5 miljard euro meer dan in het tweede kwartaal van 2020. De winst was ook hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, toen de coronapandemie nog niet was uitgebroken. In het tweede kwartaal van 2021 hebben de bedrijven veel minder coronagerelateerde subsidies ontvangen dan een jaar eerder, maar toch was zowel de operationele winst als de winst van buitenlandse dochters hoger. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe (voorlopige) cijfers.

De brutowinst voor belasting kan worden gesplitst in de operationele winst, de winsten van buitenlandse dochters en de overige winst. De operationele winst kwam in het tweede kwartaal van 2021 uit op 43,8 miljard euro, tegen 38,4 miljard euro in het tweede kwartaal van 2020. Dit is de grootste toename sinds het begin van de tijdreeks in 1999. Doordat er minder coronagerelateerde subsidies werden verstrekt, waren de ontvangen niet-productgebonden subsidies 7,6 miljard euro lager. De operationele winst exclusief niet-productgebonden subsidies was 13,0 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Vooral de groothandel boekte meer winst.

De winsten van buitenlandse dochters namen met 6,7 miljard euro toe. Vooral de winsten van buitenlandse dochters van bedrijven in de petrochemie stegen. De overige winst was 0,4 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Dat komt doordat de binnenlandse dividendopbrengsten hoger waren dan in het tweede kwartaal van 2020. 

Meer belasting betaald, meer dividend uitgekeerd en meer geïnvesteerd

Over de winst betalen bedrijven belasting, zoals de vennootschapsbelasting. In het tweede kwartaal van 2021 betaalden de niet-financiële bedrijven 3,6 miljard euro meer belasting over hun winst dan in het tweede kwartaal van 2020.

De winst na betaling van de belastingen kunnen bedrijven aanwenden voor investeringen en besparingen, of voor dividenduitkeringen aan aandeelhouders. De niet-financiële bedrijven hebben 6,0 miljard euro meer dividend uitgekeerd dan in het tweede kwartaal van 2020. De investeringen in vaste activa waren 3,8 miljard euro hoger. Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions