Clicky

 
Transport Online - Havenbedrijf Rotterdam helpt Duitse DeltaPort om regionaal waterstof knooppunt te worden

Havenbedrijf Rotterdam helpt Duitse DeltaPort om regionaal waterstof knooppunt te worden

Havenbedrijf Rotterdam helpt Duitse DeltaPort om regionaal waterstof knooppunt te worden
22-09-2021 19:07 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Havenbedrijf Rotterdam versterkt de samenwerking met DeltaPort Niederrheinhäfenzodat deze groep Duitse binnenhavens in het noordelijke Roergebied een regionaal knooppunt wordt voor de invoer van groene waterstof uit de haven van Rotterdam.

Beide partijen hebben daartoe vandaag een intentieverklaring ondertekend. Ook Duitse ondernemingen zoals energieconcern Eon, Thyssengas, koelhuisexploitant Nordfrost en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Kreis Wesel hebben de verklaring ondertekend.

Groene waterstof kan een waardevolle bijdrage leveren aan de energietransitie die nodig is om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Om aan de verwachte toenemende vraag naar groene waterstof te voldoen, zal Duitsland – net als Nederland –  waterstof moeten importeren.

Voor DeltaPort is het doel van de samenwerking om activiteiten te bundelen en die te integreren in de waterstofstrategie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. "De betekenis van dit project overstijgt onze regio aanzienlijk", zei Prof. Dr. Andreas Pinkwart (FDP), Minister voor Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van Noordrijn-Westfalen bij de ondertekening. Het project, getiteld H2UB DeltaPort, regelt de aanvoer van waterstof voor regionale gebruikers in de districten Wesel en Kleve.

Emile Hoogsteden, directeur Commercie van Havenbedrijf Rotterdam: "Voor het Havenbedrijf gaat het in deze samenwerking om twee essentiële projecten. Ten eerste dichten wij DeltaPort goede kansen toe om een draaischijf te worden voor de aan- en doorvoer van groene waterstof aangezien er in die regio talrijke competente partijen zijn die sterke interesse tonen in deze schone energiedrager. Voor zover lokale productie van waterstof ontoereikend is, kan die geïmporteerd worden via Rotterdam. Binnenvaart en spoor spelen hierin een centrale rol, naast buisleidingen. Ten tweede willen wij een Cool Corridor helpen ontwikkelen, een vaste binnenvaartverbinding voor koelcontainers tussen Rotterdam en het Roergebied. Dankzij de investering van Nordfrost in een nieuw koellogistiek centrum dat op schone energie kan draaien, kunnen wij emissievrije binnenvaartverbindingen helpen opzetten met de deepsea terminals in Rotterdam, vergelijkbaar met de Alphenaar die voor bierbrouwer Heineken pendelt tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk."

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,191
Diesel2,063

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats