Clicky

 
Transport Online - NS: aangekondigde acties leiden woensdag tot overlast reizigers

NS: aangekondigde acties leiden woensdag tot overlast reizigers

NS: aangekondigde acties leiden woensdag tot overlast reizigers
21-09-2021 14:50 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - [update 19:50 uur] De door vakbonden aangekondigde acties van medewerkers van de NS gaan woensdag leiden tot overlast voor reizigers, meldt de vervoerder dinsdag. Reizigers op het traject van de IC naar Brussel moeten "rekening houden met een langere reistijd, uitval van treinen en andere vertrek- en aankomsttijden. We doen ons uiterste best om hen zo goed mogelijk te informeren. We adviseren kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. De reisplanner wordt later bijgewerkt", aldus de NS.

Dinsdag werd bekend dat ook servicemedewerkers van NS woensdag het werk neerleggen. Door de staking zullen loketten dicht zijn en zal hulp aan reizigers tot een minimum beperkt worden, zeggen vakbonden FNV en VVMC. Eerder was al aangekondigd dat Nederlandse NS-conducteurs op de trein van Amsterdam naar Brussel woensdag gaan staken.

De servicemedewerkers zijn boos over de voorgenomen inkrimping van het aantal servicestations. "Als we nu niet staken, duurt de overlast voor de reiziger niet één dag, zoals bij deze staking, maar die wordt dan permanent", zegt FNV-bestuurder Roos Rahimi.

Het conflict bij de conducteurs van de internationale treinen naar Brussel gaat over de arbeidsvoorwaarden. De bonden stellen dat deze conducteurs minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet. Hoeveel medewerkers van NS precies aan de acties mee zullen doen, is nog niet duidelijk.

De IC Brussel rijdt woensdag alleen tussen Breda en Brussel, stelt de NS in een reactie. Reizigers vanuit Amsterdam, Den Haag, Schiphol of Rotterdam kunnen gebruikmaken van binnenlandse treinen om in Breda te komen en dan over te stappen. Ze kunnen ook de IC Direct nemen, hiervoor wordt geen toeslag berekend, aldus de NS. Overige internationale treinen zullen rijden volgens dienstregeling, aldus de vervoerder, die de aangekondigde acties "teleurstellend" noemt.

Door de staking van de servicemedewerkers zullen de balies van Tickets & Service op de stations woensdag mogelijk gesloten blijven. Voor reizigers die hulp nodig hebben is het advies de servicezuil op het station te gebruiken of de klantenservice te bellen. Bij de telefonische klantenservice kunnen daardoor mogelijk wel langere wachttijden ontstaan.

Dat er stakingen zouden komen bij de NS kondigden de bonden donderdag al aan. Toen verliepen meerdere ultimatums met eisen van de bonden, maar daarop gaf de onderneming volgens hen geen bevredigend antwoord. Als de spoorvervoerder na de stakingen nog niet op de eisen van FNV en VVMC ingaat, overwegen de bonden om ook bij andere delen van de NS stakingen op te zetten, bijvoorbeeld bij het rijdend personeel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,369
Diesel2,098

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden