Clicky

 
Transport Online - 71-jarige vrachtwagenchauffeur Jaap Martens: 'Wat moet ik thuis doen?'

71-jarige vrachtwagenchauffeur Jaap Martens: 'Wat moet ik thuis doen?'

71-jarige vrachtwagenchauffeur Jaap Martens: 'Wat moet ik thuis doen?'
21-09-2021 08:54 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

ENSCHEDE - Al 175 keer de wereld rondgereden. De 71-jarige Jaap Martens heeft meer dan zeven miljoen kilometers met zijn vrachtwagen gereden. Dit jaar, om precies te zijn op maandag 27 september, viert Jaap Martens zijn 50-jarig jubileum bij HST Groep.

Dat komt niet vaak meer voor. Tegenwoordig is jobhoppen heel normaal, gemiddeld blijft een werknemer zes tot zeven jaar bij dezelfde werkgever werken. Vooral de jongere werknemers switchen vaak. Maar een kleine groep heeft nog steeds een baan voor het leven.

De hoop is dat de komende tijd meer werknemers hun 50-jarig dienstverband bij HST Groep gaat halen. "We streven naar een duurzaam dienstverband", zegt Leo Brant HR-manager van HST Groep.

In 1971 is Martens als internationaal chauffeur begonnen bij Nijhuis Transport, sinds 2007 onderdeel van de HST Groep in Enschede, en sindsdien heeft hij heel Europa meerdere malen doorgereden. Martens vond het altijd heel plezierig om op landen als Spanje, Portugal, Frankrijk en Finland te rijden.

Naar de voormalige Oostbloklanden ging hij minder graag. Mede vanwege de criminaliteit. "Daar jatten ze zelfs het stuur uit je auto", aldus Jaap.

In al die tijd is er heel wat veranderd in de wereld van een chauffeur. Europa was in zijn begintijd anders, het opengooien van de landgrenzen heeft in de transportwereld heel wat teweeggebracht. Ook de ons-kent-ons cultuur is minder. "Vanwege alle mobieltjes ben je niet meer zo afhankelijk van andere chauffeurs. Vroeger had je een systeem waarin je elkaar hielp." 

Buursenaar Martens is de eerste werknemer die zijn 50-jarig jubileum bij HST Groep mag vieren. Hij denkt er nog niet aan om te stoppen. "Lang onderweg zijn is heerlijk. Wat moet ik nou thuis doen?"

De afspraak tussen Jaap en zijn werkgever is dat er eerst tien nieuwe Jaaps moeten komen voordat hij mag vertrekken!

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,369
Diesel2,098

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden