Clicky

 
Transport Online - Shell verkoopt voor miljarden aan bezittingen in VS

Shell verkoopt voor miljarden aan bezittingen in VS

Shell verkoopt voor miljarden aan bezittingen in VS
20-09-2021 23:18 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

HOUSTON - Olie- en gasconcern Shell verkoopt al zijn bezittingen in het grootste Amerikaanse olieveld aan branchegenoot ConocoPhillips. De deal levert het Brits-Nederlandse bedrijf 9,5 miljard dollar op. Omgerekend gaat het om meer dan 8 miljard euro. Daarmee betreft het een van de grootste verkoopdeals van Shell in de afgelopen jaren.

Shell was al langer op zoek naar een koper voor zijn bezittingen in het olie- en gasrijke gebied Permian Basin, dat grotendeels in het westen van de staat Texas ligt. Dat gebied is bekend om zijn schaliewinning, waarbij olie uit gesteentes wordt gehaald door met hoge druk water, zand en chemicaliën in de grond te spuiten. Het concern bezat sinds 2012 rechten in het gebied. Momenteel gaat het om een oppervlak van meer dan 900 vierkante kilometer. Shell haalt er dagelijks het equivalent van ongeveer 175.000 vaten olie uit de grond.

Dat Shell zich terugtrekt uit het gebied zou kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen. Shell streeft ernaar om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten. De laatste tijd ondervindt Shell veel druk om meer werk te maken van vergroening.

Met schaliewinning zijn doorgaans meer kosten gemoeid dan met normale oliewinning. Door de lage olieprijzen van de laatste jaren was het heel lastig om winstgevend te zijn in het gebied. In coronajaar 2020 leed Shell op de bezittingen een brutoverlies van 491 miljoen dollar. Maar inmiddels zijn de olieprijzen weer flink opgelopen. Dat maakt het mogelijk om de bezittingen voor een relatief gunstige prijs van de hand te doen.

In een verklaring geeft de onderneming aan dat het om een aantrekkelijke deal gaat. Shell verwacht de transactie in het vierde kwartaal te kunnen afronden. Van de opbrengsten zal vervolgens 7 miljard dollar verdeeld worden over de aandeelhouders, bijvoorbeeld door middel van aandeleninkoop. De rest van het geld wil Shell gebruiken om de eigen balans te versterken.

De stap betekent niet dat Shell de Verenigde Staten de rug toekeert. Shell benadrukt al meer dan een eeuw energie te leveren aan Amerikaanse klanten. Het bedrijf zegt van plan te zijn om nog decennialang een grote speler te blijven op het gebied van energie in het land.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden