Clicky

 
Transport Online - Luxe goederen afgepakt bij witwascontroles rond P.C. Hooftstraat

Luxe goederen afgepakt bij witwascontroles rond P.C. Hooftstraat

Luxe goederen afgepakt bij witwascontroles rond P.C. Hooftstraat
20-09-2021 16:13 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Bij een gezamenlijke actie van het Openbaar Ministerie, de gemeente Amsterdam, de politie, de Belastingdienst en de FIOD zijn afgelopen zaterdag op en rondom de P.C. Hooftstraat in Amsterdam diverse controles uitgevoerd. Meerdere luxe goederen, waaronder een Rolex-horloge en kostbare winterjassen, tassen, schoenen en zonnebrillen, zijn daarbij in beslag genomen, meldt de politie maandag.

Één 27-jarige inwoner van Lelystad is aangehouden op verdenking van witwassen. De integrale actie vond plaats in het kader van het voorkomen en bestrijden van ondermijnende criminaliteit. In een groot aantal winkels in het duurdere en luxe segment worden regelmatig grote contante bedragen uitgegeven blijkt uit onderzoek. Niet altijd is duidelijk wat de herkomst van dat geld is, aldus de politie.

In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat geld, afkomstig van criminele activiteiten, graag wordt uitgegeven in de befaamde winkelstraat. Ook beschikt de recherche over informatie dat onder het winkelend publiek zich mensen begeven die in de winkels aldaar veel (contant) geld uitgeven, maar geen of weinig geregistreerd inkomen hebben. In de loop der jaren is dan ook het sterke vermoeden ontstaan dat er op de P.C. Hooftstraat geld wordt witgewassen.

De actie van afgelopen zaterdag was er op gericht om vast te stellen of de vermoedens kloppen en op welke wijze deze vorm van ondermijning precies plaatsvindt. Tijdens de actie trad de politie, samen met al haar ketenpartners, direct op. Eventuele belastingschulden werden geïnd. In meerdere gevallen vindt nog een vervolgonderzoek plaats door de Belastingdienst, de FIOD of door politie en justitie.

De actie was tevens op gericht op de vraag of de ondernemers zich houden aan de plicht om verdachte transacties te melden bij de instanties. De winkeliers worden de komende periode bewust gemaakt van hun rol in dit ongewenste fenomeen. Het RIEC (Regionale Informatie- en Expertise Centrum) en de gemeente investeren, met onder meer trainingen en gesprekken, om bewustwording bij ondernemers op ondermijning verder te bevorderen.

Naast strafrechtelijke controles van de politie heeft de gemeente voornamelijk gecontroleerd op het gebied van milieu, vergunningen en fraude. De Belastingdienst controleerde op hun beurt de inkomens- en vermogensposities van verdachte personen en het bestaan van (eventuele) belastingschulden.

 Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions