Clicky

 
Transport Online - Dreiging wanbetaling Evergrande jaagt beleggers schrik aan

Dreiging wanbetaling Evergrande jaagt beleggers schrik aan

Dreiging wanbetaling Evergrande jaagt beleggers schrik aan
20-09-2021 12:22 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese beurzen waren maandag in de ban van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, die dreigt om te vallen. Het op een na grootste vastgoedconcern van China kampt met een schuldenberg van ruim 200 miljard euro en beleggers vrezen dat een faillissement voor een domino-effect kan zorgen op de Chinese vastgoedmarkt. Mocht Evergrande zijn schulden niet kunnen afbetalen dan is dat ook een probleem voor honderden financiële instellingen die leningen hebben uitstaan bij het concern, waarmee een nieuwe schuldencrisis dreigt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,6 procent lager op 777,18 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 1066,96 punten. Londen en Parijs verloren tot 2,3 procent. De Duitse DAX, die sinds maandag geen 30 maar 40 bedrijven bevat, daalde dik 2 procent.

In Hongkong kelderde Evergrande ruim 10 procent. Beleggers schrokken van het nieuws dat het bedrijf zijn schuldeisers wil terugbetalen met afgeprijsd vastgoed in plaats van geld. Ook lijkt Beijing vooralsnog niet van plan om in te grijpen en Evergrande van de ondergang te willen redden. In 2008 luidde de weigering van de Amerikaanse overheid om zakenbank Lehman Brothers te redden de financiële crisis in.

ArcelorMittal

De vrees dat China minder staal en andere ruwe materialen zal afnemen vanwege de problemen in de vastgoedmarkt zorgden voor koersdruk bij de mijnbouwers en staalbedrijven. In Londen zakte Anglo American 8 procent. BHP en Rio Tinto verloren dik 5 procent. In de AEX was staalconcern ArcelorMittal (min 6,4 procent) de grootste daler. In de MidKap stonden branchegenoten Aperam en AMG onderaan met verliezen van 5,5 procent.

Aegon en ING verloren ruim 3 procent door de vrees voor problemen in de financiële sector bij het omvallen van Evergrande. Unilever (plus 0,3 procent) was de enige stijger in de AEX. Volgens Het Financieele Dagblad willen activistische beleggers het levensmiddelenconcern opsplitsen omdat de aandelenkoers achterblijft bij concurrenten als Nestlé en Danone.

Lufthansa

In Frankfurt won Lufthansa 1,1 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij wil ruim 2,1 miljard euro ophalen met de uitgifte van aandelen om het laatste deel van de staatssteun terug te betalen. Berlijn loodste Lufthansa met 9 miljard euro door de crisis. Zo'n 3,9 miljard euro werd nooit opgenomen.

De euro was 1,1700 dollar waard, tegen 1,1733 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 70,61 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 74,14 dollar per vat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden