Clicky

 
Transport Online - Over een week weer formatiegesprekken na uitblijven doorbraak

Over een week weer formatiegesprekken na uitblijven doorbraak

Over een week weer formatiegesprekken na uitblijven doorbraak
19-09-2021 16:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het is het afgelopen weekend nog niet gelukt om tot een doorbraak in de formatie te komen. Dat zei informateur Johan Remkes zondagmiddag.

Volgens hem hebben het aftreden van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld als minister van Defensie afgelopen donderdag en vrijdag de gesprekken "bemoeilijkt". Toch is er nog ruimte om verder te praten. Dat gebeurt maandag over een week. Eerst is Prinsjesdag aankomende dinsdag en woensdag en donderdag zijn de algemene politieke beschouwingen.

VVD-leider Mark Rutte zei zondag dat over "de vorm en de voorwaarden" van samenwerken echt nog doorgepraat moet worden. Welke voorwaarden dat zijn, zei hij niet.

Relatie niet verslechterd

Hij erkent ook dat er afgelopen week "echt iets is gebeurd", maar volgens hem heeft dat de relaties tussen VVD, D66 en CDA niet verslechterd. Ook de banden met de PvdA en de ChristenUnie, die een rol speelden in het aftreden van Kaag en Bijleveld door de moties tegen hen te steunen, is volgens hem nog goed. "De sfeer is niet verslechterd, maar het heeft wel een impact."

Ook D66-leider Sigrid Kaag sprak van een "intensieve week". Ondanks de gebeurtenissen is samenwerking met het politieke midden niet alleen mogelijk, maar bovenal noodzakelijk. De algemene politieke beschouwingen aankomende week worden volgens haar dan ook een belangrijk moment om die samenwerking op te zetten. Ook geeft het de drie partijen aan tafel tijd om de "posities en verklaringen te ontstijgen".

Of en hoe

De vraag "of en hoe" een minderheidskabinet mogelijk is, hebben zij en de andere partijen dit weekend nog niet kunnen beantwoorden. "Maar het wordt vervolgd", aldus Kaag.

VVD'er Sophie Hermans, Ruttes secondante in de formatie, gaat aankomende dagen voorafgaand aan de algemene politieke beschouwingen praten met partijen uit het "politieke midden" over afspraken voor 2022. In dat jaar zijn volgens Rutte "grote vraagstukken aan de orde", waaronder de aanpak van de stikstofcrisis.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden