Clicky

 
Transport Online - Inflatie eurozone bevestigd op 3 procent in augustus

Inflatie eurozone bevestigd op 3 procent in augustus

Inflatie eurozone bevestigd op 3 procent in augustus
17-09-2021 11:23 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - De inflatie in de eurozone kan mogelijk nog wat sterker gaan oplopen dan de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel verwacht. Dat heeft ECB-bestuurder Martins Kazaks gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. In augustus steeg de inflatie naar 3 procent, het hoogste niveau sinds eind 2011. Een hoge inflatie ondermijnt de koopkracht van consumenten.

Kazaks is president van de centrale bank van euroland Letland. Hij wijst er wel op dat er dan geen nieuwe economische schokken door de coronacrisis moeten komen. De ECB gaf vorige week aan dat de inflatie dit jaar boven het gewenste doel van 2 procent zal stijgen. In 2023 zou die dan weer moeten afzwakken naar 1,5 procent, aldus de ECB. Mogelijk kunnen de prognoses van de centrale bank later opwaarts worden aangepast, zei Kazaks.

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het monetair beleid van de ECB. Beleidsmakers bij de bank zien de hoge inflatie als tijdelijk, door het sterke economische herstel van de coronacrisis.

De inflatie in het eurogebied kwam in juli nog uit op 2,2 procent. De inflatie wordt vooral aangejaagd door de hogere prijzen voor energie. Ook industriële goederen werden flink duurder, net als voedsel, alcohol en tabak en diensten. De prijzen worden ook gestuwd door de problemen in de toeleveringsketens bij veel bedrijven en de hogere grondstoffenkosten.

Daarnaast troffen verschillende eurolanden vorig jaar maatregelen die de prijzen beïnvloedden, zoals Duitsland dat het hoge btw-tarief tijdelijk verlaagde. Voor de gehele Europese Unie werd een inflatie gemeten van 3,2 procent tegen 2,5 procent in juli.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions